Linnunpöntöt 2015-11-06 12:02

Kuvaus:

Irrallisia huomioita linnunpönttöjen tekemisestä, ja linkkejä muille sivustoille.

Pönttöjen tekeminen itse

Linnunpönttöjen tekeminen itse onnistuu esimerkiksi Birlifen ohjeella Linnunpönttöjen rakennusohjeet.

Yksi mieleen tuleva asia jonka voisin lisätä, on että varsinkin suuremmille runkonauloille kannattaa ehkä porata reiät. Naulatessa puu saattaa saada pieniä halkeamia, ja erityisesti pohjaa kiinnittäessä voi laudan keskiosa vaurioitua. Naulauksen pitävyys kannattaa tarkistaa huolella jos nauloille porataan reiät.

En ole myöskään käyttänyt tukipuuta kiinnitysnarun kohdalla, vaan tehnyt reiät sivuseinään aivan takaseinän tasolle, ja käyttänyt kiinnitykseen jäykempää Aitalankaa.

Olen myös lisännyt kaksi irtokapulaa (n. 15cm pitkä ja 2x2cm paksu) poikittain ja hiukan viistoon pöntön taakse, siten että pönttö pysyy hiukan irti puunrungosta jota pitkin voi kulkea isokin määrä vettä sateella. Voi olla että kapulan yläreunan on myös hyvä olla alaspäin viisto rungon suuntaan jolloin veden valuminen pysyy varmasti rungon puolella. Jossain suositeltiin kahta pöntöön kiinnitettyä pystysuuntaista kapulaa, mikä saattaa olla parempikin, mutta en itse halunnut ylimääräisiä nauloja pöntön taakse.

Itse tehdessä lentoaukon suojapellit voi ostaa valmiina - esim. Lintuvarusteesta niitä saa hyvään hintaan ja järkevällä toimitusmaksulla. Mielestäni samaa 32mm peltiä voi käyttää pienempireikäisiinkin pönttöihin, mutta myös 28mm peltiä näyttää olevan saatavilla.

Valmiit linnunpöntöt

Valmiita linnunpönttöjä voi ostaa monista rautakaupoista. Nettikaupoista pönttöihin on erikoistunut esim. linnunpontto.com.

Luokka:
Avainsanat:, , ,
http://raulihaverinen.fi/?id=103