Vehnäsekaleipä 2015-04-14 20:59

Kuvaus:

Ohje vehnäleivän tekemiseen siten että koostumusta voi tarvittaessa muunnella. Käytetään kuivahiivaa, eli ei tehdä juurta eikä tarvita käsin vaivaamista.

Valmis leipä 

Ohjeessa on tällä hetkellä sekaisin alkuperäinen vuokaohje, ja uudempi ohje pellillä paistamiseen. Toivottavasti ohje ei mennyt liian moniselitteiseksi.

Aineet

Huom! Suurensin mittoja jossain vaiheessa. Ohjeessa mainitussa vuokakoossa paistettavaksi sopiva määrä on 4 dl vettä ja 7½ dl jauhoja. Sovita muut mitat suhteessa. Paistoajassa voi olla pieni ero.

5 dl vettä
9½ dl jauhoja*, esim.

  • 5 dl hiivaleipävehnäjauhoa
  • 3½ dl täysjyvävehnäjauhoa
  • 1 dl soijajauhoa (sis. mm. proteiinia, ja antaa makua) - ei välttämätön, voi käyttää vehnä- tai esim. ohrajauhoja

2 dl siemeniä, hiutaleita, leseitä, ym. esim:

  • 1 dl siemeniä: ¾ dl kuorittuja auringonkukansiemeniä (sis. seleeniä) (erittäin hyvän makuista mutta hiukan kalliimpaa on korvata osa siemenistä paahdetulla hasselpähkinärouheella), ¼ dl kokonaisia seesaminsiemeniä (sis. kalsiumia, seleeniä)
  • 1 dl hiutaleita ja leseitä: ¾ dl kaurahiutaleita (antaa makua), ¼ dl vehnäleseitä (sis. kalsiumia)
  • lisävaihtoehtoja: tattarirouhe, hirssihiutaleet, kauraleseet, Kuidukas-lesesekoitus, soijahiutaleet

½ dl ruokaöljyä (rapsiöljy)
½ dl fariinisokeria (tai 2 rkl siirappia)
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa

* Jos jauhoja sekoittaa tai naputtelee mittalasissa tasaisemmaksi mitan saamiseksi, ne saattavat painua aika paljonkin pienempään tilaan. Ohjeen 9½ dl on kuitenkin mitattu aika varovaisella tasoittelulla.

Ohje

  1. Pilko seesaminsiemenet pienemmiksi veitsellä ennen leivontaa jos sekoitat ne jauhoihin, tai kohoamisen aikana jos ripottelet ne leivän päälle ennen uuniin laittamista. Kaada siemenet isolle leikkuulaudalle, siirrä veistä pienillä liikkeillä, ja toista useaan kertaan. (Auttaa ravintoaineiden imeytymistä ruoansulatuksessa.)
  2. Sekoita jauhot, siemenet, sokeri, suola, kuivahiiva.
  3. Lämmitä vesi 42 asteiseksi.
  4. Sekoita kuivat aineet, vesi, ja öljy. Vatkaa tasaiseksi esim. lusikalla.
  5. Anna kohota n. 30 minuuttia liinalla peitettynä (lämmin, vedoton paikka).
  6. Tee pellille leivinpaperin päälle esim. 3-6 pienempää leipää. (Tai kaada taikina hyvin voideltuun vähintään 10x25cm kokoiseen vuokaan. Huom! Tarkista vuokaan sopivat mitat aineet-kohdan alusta.)
  7. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 35 minuuttia. (Vuoassa n. 40 minuuttia.)
  8. Nosta leivät pelliltä jäähdytyritilälle. (Tai anna vuoassa tehdyn leivän jäähtyä hetki vuoassa (n. 5-10 min) ja kumoa se hiukan jäähtyneenä ylösalaisin jäähdytysalustalle.)

Tarjoilu

Leivästä tulee vuoassa tehtynä hiukan murenevaa: se pysyy kyllä koossa, mutta päälle ei voi laittaa mitään edes pienempää puremista vaativaa. Eli se on parhaimmillaan muun ruoan tai salaatin kanssa.

Jostain syystä pellillä ja leivinpaperilla tehty leipä on kiinteämpää, ja menee hyvin esimerkiksi leivänpaahtimeen. Pellillä voi tehdä esim. 3-6 pienempää leipää, halkaistaessa niiden väliin voi laittaa täytettä. Ruokaisan leivästä saa laittamalla väliin esimerkiksi hiukan purjoa, rengas paprikaa, lehtikaalia pieninä paloina, viipale maustamatonta tofua, ja reilusti sinappia ja ketsuppia. (En ole kokeillut, mutta lanttu-, porkkana- ja perunaraasteesta ja ehkä soijasta tehty kasvispihvi saattaisi sopia hyvin joukkoon tai tofun tilalle.)

Luokka: »
Avainsanat:, , , , , ,
http://raulihaverinen.fi/?id=71