Rasvasiemenseos linnuille (vanha) 2015-04-14 21:01

Kuvaus:

Monipuolinen perustalviruoka varpusille ja mustarastaille. Myös tiaiset syövät sitä paljon, mutta taitavat vielä enemmän pitää maapähkinöistä.

Uusin versio ohjeesta erillisellä sivulla.

Resepti on ollut kehityksen alla parin talven ajan, joten ohjetekstistä muodostui aika pitkä ja rönsyilevä. Lisään olennaisen heti alkuun.

--> perussuhde 3 dl täysjyväjauhoja (vehnä & ohra) + 1dl ruokaöljyä (rapsi)

--> myös kaurahiutaleita voi käyttää ohessa, lisään itse myös maapähkinöiden pienentämisestä muodostuvaa rouhetta/jauhetta. Lisämuunnelmia voi keksiä itse.

--> sekoita hyvin ja tarjoile joko puhtaalta maalta murennettuna (myös lannoittamatonta luonnonturvetta voi levittää alle ohuesti) tai normaalista talipallolaitteesta esim. jäätelökauhalla annosteltuna. Maasta tarjoiltuna seos saa olla kuivempaa eli jauhopitoisempaa, automaatista hiukan kiinteämpää ja rasvaisempaa.

*** Huomioi, että seos kovettuu vuorokaudessa yli 15 asteen pakkasilla, eli vaihda/sulata joka aamu jolloin kestää koko päivän myös pakkasilla. ***

Huomioi myös, että maasta tarjoiltuna multaan saattaa vähitellen kertyä rasvaa (varsinkin jos vesisade pääsee sitä liuottamaan tai jos ruokaa syystä tai toisesta unohtuu maakerrokseen esim. lumisateen ja jäätymisen yhteydessä). Silloin maa voi sulaessaan muuttua väliaikaisesti valkoisen ja pian homeisen näköiseksi. Maan kevyt kääntely ja mahdollisten likaisten kokkareiden poistaminen korjaa asian nopeimmin.

----

(Allaolevan tekstin voi ehkä jättää lukemattakin, olennainen taitaa olla jo sanottu. Katson vielä tekstin jossain vaiheessa läpi ja poistan turhan.)

Alkuperäistä ohjetekstiä... (luonnos)

Kaupan talipallot ovat pakkasilla linnuille aivan liian kovia (enkä muutenkaan mielelläni anna niille eläinrasvasta tehtyä ruokaa). Talipallot saa kyllä pehmeämmiksi lämmittämällä ja sekoittamalla kasvisöljyyn ja jäähdyttämällä uudelleen, mutta alla ohje kokonaan kasvisrasvoista tehdyille pehmeämmille rasvasiemenseostangoille (#2) ja uudempi ohje rasvasiemenseokselle joka ei ole aivan yhtä kiinteää mutta sopivassa ruokintalaitteessa helppo syödä koska se ei kovetu lainkaan (#1).

Rasvasiemenseos näyttää olevan erityistä herkkua varpusille ja mustarastaille. Tiaisetkin pitävät niistä, mutta maapähkinät taitavat kuitenkin olla vielä suositumpia, viherpeippo on enemmän auringonkukansiementen perään, samoin pikkuvarpunen jolle maistuu myös hirssi.

Ruokintapaikan täytyy kuitenkin olla suojainen, esimerkiksi pensas johon varislinnut eivät pääse tai mielellään mene. Myös kottaraiset ovat vähän liikaakin tämän perään. Jos häiriköitä on liikaa, kannattaa ehkä pitäytyä perinteisemmissä siemenissä ja pähkinöissä jos ne saa aseteltua suojaan helpommin. Uudempi ohje (#1) on toisaalta siitä hyvä että rosvot eivät saa siitä isoa palasta kerralla mukaan, ja helposti murentuvana ei välttämättä ole vaivan arvoinen lainkaan.

Rasvasiemenseos #1 (täysjyväjauhot + ruokaöljy)

Huom! Toisin kuin alla mainitsen, kovimmilla pakkasilla (-15 tai -20 alkaen) seos näyttää pysyvän pehmeänä esim. aamulla laitettuna vain kyseisen päivän, mutta on jo seuraavana päivänä kivikova. Ongelman saattaa ratkaista ruokaöljyn määrä. Teen testejä ja tarkennan ohjeen. Siihen asti, vaihda/sulata tarjottu siemenseos joka aamu kovilla pakkasilla. Kovettuneen seoksen tunnistaa myös ulkonäöstä (harmaa ja epämääräisemmän näköinen), mutta varmimmin selvän saa sormin kokeilemalla.

Rasvaseos onnistuu pelkällä rapsiöljyllä, ilman kalliimpaa kookosrasvaakin (vrt. ohje #2). En myöskään tiedä kookosrasvan ravitsemuksellisuudesta linnuille, joten olen jättänyt sen itse kokonaan pois. Siemenseos on tällaisenaan helposti hajoavaa, joten ruokintalaitteen ja sen verkon silmäkokoon (max 1 cm?) kannattaa kiinnittää huomiota, että seos pysyy laitteen sisällä. Huomioi, että tavalliseen ruokaöljyyn tehty siemenseos ei kovetu (paitsi paukkupakkasilla), joten varmista ettei siitä tule liian tai liian vähän rasvaista, sitten että se liian murenevana tai liian vetelänä murenisi tai valuisi pois tavallisesta talipallolaitteesta. Jauhoja lisäämällä vetelästä saa riittävän koossapysyvän, ja päinvastoin.

Karkea perusohje: 3-4 osaa täysjyväjauhoja ja siemeniä, 1 osa ruokaöljyä (sekoita ja/tai painele + vaihtoehtoisesti anna öljyn imeytyä jauhoihin esim. tunti (hiukan lämmitettynä öljy imeytyy nopeammin)).

Esimerkiksi tällä ohjeella saa margariinirasiallisen rasvasiemenseosta:

 • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja (tai hiivaleipävehnäjauhoja)
 • 1 dl ohrajauhoja
 • (½ dl maapähkinärouhetta)*
 • (½-¾ dl kuorittuja auringonkukansiemeniä)*
 • n. ¾ dl ruokaöljyä (esim. halvinta rapsiöljyä)
 1. Lisää jauhot (ja rouheet). Huom! Käytä täysjyväjauhoja. Vaikka ne maksavat tuplasti pullajauhon, tulee ruoasta silti halvinta mahdollista mitä linnuille voi tarjota - ja varmasti ravitsevaa.
 2. Kaada sekaan ruokaöljy: sekoita jonkin aikaa että jauhot imeytyvät, eikä kuivia jauhoisia kohtia jää.
 3. Jos seos vaikuttaa liian rasvavoittoiselta lisää vielä jauhoja, mutta ihan kuivaakaan se ei saa olla, jauhojen täytyy kyllästyä rasvaan.
 4. (Lisää lopuksi auringonkukansiemenet ja sekoita hyvin.)
 5. Annostele sopivaan ruokintalaitteeseen suoraan kauhalla tai lusikalla. Palloja saa tehtyä jäätelökauhalla. Varmista että ruokintalaite ei ole koville talipalloille tarkoitettua liian harvaa verkkoa josta se vuotaa läpi (ks. itsetehdyn ruokintalaitteen ohje alla).

Huom! Pitkäaikainen altistus jauhoille ei ole terveellistä, joten vältä pölyttämästä jauhoja niitä kaataessasi, ja huolehdi tuuletuksesta.

* Voit myös käyttää rasvasiemenseokseen esim. maapähkinäpusseissa usein mukana tulevan jauhoontuneen aineksen, jota ei voi muuten tarjota, jne. En itse tällä hetkellä lisää seokseen varsinaisesti muuta jauhojen lisäksi, vaan tarjoan siemenet ja pähkinät erikseen.

Ruokintalaite rasvasiemenseokselle

Huom! Alla oleva ohje ei ole välttämätönrasvasiemenseos pysyy tavallisessa ruokintalaitteessa talipalloille, kunhan siemenrasvaseos sisältää riittävästi öljyä, eli ei ole liian murenevaa, mutta ei myöskään liikaa öljyä, eli ei ole liian vetelää.

Jos teet itse ruokintalaitteen esim. 1,2 cm silmäkoon muovitetusta metalliverkosta (jyrsijäverkko), varmista että teräviä ja metallista paljaita piikinpäitä ei jää esiin. Leikatessasi verkkoa, metallikohdat saattavat jäädä paremmin muovin alle piiloon, jos piikkejä ei leikkaa kokonaan, vaan ne katkaistaan taivuttelemalla n. 10 kertaa molempiin suuntiin jolloin ne katkeavat. Tähän menee hiukan enemmän aikaa, mutta laitteesta tulee turvallisempi. Muovipinnan on myös hyvä pysyä ehjänä ettei pakkasella arvaamaton metallipinta tule esiin.

Sido reunat yhteen ohuella n. 1 mm sidontalangalla (muovipäällystetty rautalanka).

Kannen voi tehdä esim. 6 mm filmivanerista, ja kiinnityksen n. 3 mm aitalangasta (muovipäällistetty paksu rautalanka).

Ruokintalaite rasvajauhoseokselle

Tee ylimääräinen verkko-osa, jolloin puhdistus on helppo toteuttaa osaa vaihtamalla.

Rasvasiemenseos #2 (sis. kookosrasvaa / alkuperäinen ohje)

(Tämä on alkuperäinen ohje jota en enää itse käytä. Sillä saa kuitenkin kiinteitä helposti käsiteltäviä palloja tai tankoja. Hinta on kalliimpi, ja myös tekeminen työläämpää.)

Tarkoituksena on yhdistää kovaa kookosrasvaa juoksevaan rapsiöljyyn siten että jauhosiemenkoostumus saadaan rasvakyllästettynä pysymään koossa, mutta mahdollisimman pehmeänä. Tällä ohjeella saa aikaan kiinteitä "kakkuja" jotka on helpompi tarjoilla, mutta a) riippuen sekoitussuhteesta voivat olla kovalla pakkasella liiankin kovia (mutta allaolevassa ohjeessa tämä on aika hyvin huomioitu), b) en tiedä kookosrasvan ravintoarvoista mitään, c) kookosrasva tekee hinnan aika paljonkin kalliimmaksi, d) ovat oikeastaan paljonkin työläämpiä tehdä. Tässä kuitenkin vielä alkuperäinen ohje:

125 g kookosrasvaa*
5 dl ruokaöljyä (rapsi)
5 dl auringonkukansiemeniä
1-2 dl maapähkinärouhetta
n. 1 l jauhoja (esim. hiivaleipä- tai täysjyvävehnäjauhoja, täysjyväohrajauhoja)

 1. Sekoita siemenet, pähkinät ja jauhot kulhoon (3 litran vatkauskulho). (Huom! käytä tässä vaiheessa vain osa vehnäjauhoista, ja loput tarpeen mukaan vaiheessa 4.)
 2. Sulata kookosrasva ja sekoita siihen ruokaöljy.
 3. Kaada rasvaseos jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
 4. Lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan: 1) velliin voi lisätä vielä reilusti, 2) puuromainen alkaa olla jo aika hyvä, 3) mutta jos haluat maksimimäärän jauhoja (ja kilohinnan hiukan halvemmaksi), voit lisätä jauhoja lähes kokkareisuuteen asti, kuitenkin niin että kaikki jauhot kyllästyisivät rasvasta**.
 5. Kaada tai lusikoi muotteihin.
 6. Aseta jäähtymään ulos, ikkunalaudalle tai jääkaappiin.

Tällä ohjeella rasvasiementangoista tulee todella pehmeitä, ja ovat helppoja syödä kovallakin pakkasella. Jos jostain syystä (esim. helpomman käsittelyn takia) haluat kovempia, käytä ruokaöljyä vain esim. 3 dl jolloin saat kovempia tankoja.

* Kookosrasvan tilalla voi käyttää myös n. 300 g munkkirasvaa. (Siihen määrään jauhoja tai siemeniäkin mahtuu hiukan enemmän, tai voit vaihtoehtoisesti vähentää hiukan ruokaöljyn määrää (esim. 4 dl:aan).) Ks. myös alun lisäys, eli ilman kovaa rasvaakin onnistuu/onnistunee.

** Rasvaan kyllästetty jauho estää sitä vettymästä. Vettyneet jauhot mainitaan huonoksi ruuaksi linnuille. Ilmeisesti kyse on muiden nettisivujen mukaan ainakin pilaantumisvaarasta, mutta en saa selvää onko jostain muustakin kyse (kuten tavallista, annetaan ohjeita ja ehtoja, mutta tarkemmat rajaukset puuttuvat).

Muottiesimerkki #2:lle

Tarvitset kaksi tyhjää Rainbow-riisipakettia, yhden talouspaperirullan pahvikeskiön, voipaperia.

 1. Katkaise voipaperista 5-6 noin 20 cm leveää suikaletta.
 2. Tee niistä yksitellen muotteja, rullaamalla talouspaperirullan ympärille, taittamalla toinen pää pohjaksi, naputtelemalla talouspaperirulla pois muotista, asettamalla muotit riviin riisipaketteihin. Kumpaankin riisipakettiin niitä mahtuu kolme. (Viisi muottia riittää tällä ohjeella, mutta ehkä tasamäärä 2x3 on helpompi käsitellä.)

Muoteista tulee sopivia siementankoja normaaleihin talipalloille tarkoitettuihin ruokintalaitteisiin. Tangot on helppo kuljettaa ruokintapaikalle voipaperikääreessä. Poista siementangot voipaperista ja aseta ruokintalaitteeseen. Paperiin jääneen rasvasiemenseoksen voi varovasti hangata muruiksi ruokintapaikalle tai ottaa myöhemmin talteen veitsellä - itse voipaperi käy kompostiin.

Vaihtoehtoinen esimerkki

Myös mehu- tai maitotölkkeihin voi kaataa, mutta niiden jatkokäsittely on hankalampaa. Jossain tosin suositeltiin laittamaan rasvan sekaan naru, jolloin jähdyttämisen jälkeen kuoret poistettaessa siementangon voi ripustaa narusta sellaisenaan - mutta älä käytä linnuille vaarallisia ohuita lankoja.

Luokka:
Avainsanat:, , , , , , , , , , , , , , , , ,
http://raulihaverinen.fi/linnut/?id=2