Lintujen talviruokinta 2015-11-05 17:00

Kuvaus:

Lisään tälle sivulle joitakin yleisiä linnunruokintaohjeita tai huomioita sitä mukaa kuin tulee mieleen.

Ruoka

Sopivista ruoista löytynee paljon sivuja netistä. Kannattaa kuitenkin huomata että linnut saattavat joissain yhteyksissä olla valikoivia. Jos jokin ruoka ei näytä kelpaavaan, se voi olla vain hiukan huonossa paikassa tai väärin muuten väärin tarjoiltu. Syynä saattaa olla myös se että linnut saattavat jo saada jotain tiettyä ruokaa muualta, ja haluavat kyseiseltä paikalta vain jotain muuta.

Ks. myös ohjeeni rasvasiemenseos ja siemenleipä.

Ruokintalaite

Tein itse isomman ruokintalaitteen, koska lähes kaikissa kaupasta saatavissa olevissa laitteissa on jokin häiritsevä ongelma: esim. sisään jää tarpeettomasti siemeniä joihin linnut eivät ylety, ja voivat mahdollisesti vahingoittaa itseään yrittäessään saada niitä.

Ruokintalaitteen lähtökohtana oli kuva sivulla Tee Se Itse - Lintulauta. En itse rekisteröitynyt palveluun ohjeen saadakseni vaan tein kuvan idean pohjalta muutoksia. Huomasin myös että Tokmanniin on ilmestynyt myyntiin aikalailla kuvankaltainen lintulauta.

Olennaisia muutoksiani olivat:

  • Erittäin iso 80 cm leveä koko.
  • Leveämpi pääty joka estää pääsyn sivukautta (helpompi tehdä esteitä esim. jyrsijöitä varten).
  • Laaja avattava filmivanerikatto, joka estää laajalti näkyvyyttä ja toivottavasti estää lähes vaakatasoistakin lumisadetta tukkimasta laitteen.
  • Helposti irrotettava ja vaihdettava pohja puhdistusta varten.

Yritän lisätä jossain vaiheessa ainakin kuvan laitteesta.

Ruokintapaikan suojaaminen

Linnunruokintalaitteen voi suojata 5x10 cm silmäkoon verkolla. Siitä pääsee esimerkiksi mustarastas vielä sisään, mutta pulut ja varislinnut eivät. Oravilta ja kottaraisilta tuo koko ei vielä suojaa, jos niitä ei ruokinnalleen halua. Rautakaupoista löytyy ainakin 40mm silmäkoon 6-kulmaverkkoa, mutta siitäkin mahtuvat vielä oravat sisään - valmista oravaverkkoa en tällä hetkellä tiedä.

Sopiva voi olla esimerkiksi neliömetrin alue, metrin korkeana, ja vielä avattava katto päälle. Myös yksi sivuista voisi olla ainakin osittain avattava puhdistusta varten. Saumoille ja avattaville osille yksinkertainen hakaskiinnitys esim. aitalangasta.

Ruokintalaitteen ja -paikan puhdistus

Hyvä ja turvallinen yleispuhdistusaine on etikka, joka ei vaadi edes huuhtelua, mutta en tiedä desinfioiko se yhtään. Toinen luontoystävällinen on mäntysuopa. Nämä molemmat käyvät puisille ruokintalaitteille. Itse olen käyttänyt desinfiointiin uunia 15-20 min reilussa sadassa asteessa, tai kaatanut pesun jälkeen päälle kiehuvaa vettä (mikä tosin ei taida ajan puolesta ihan riittää kunnolliseen desinfiointiin). Olen lisäksi suihkuttanut laimentamatonta väkiviinaetikkaa suihkupullosta ennen käyttöön laittamista. Monien sivustojen mukaan sitä voi käyttää puun suojaamiseen homeelta - ks. esim. Vinkkejä puun pintakäsittelyyn.

Muovisten ja metallisten ruokintalaitteiden puhdistukseen voi muiden sivustojen mukaan käyttää kloriittia. Itse olen kokeillut kloriittia myös puisten ruokintalaitteiden tai niiden osien puhdistukseen, enkä huomaa puun erityisesti vaalenneen tässä käsittelyssä. Eli mielestäni kloriitti sopii myös puun desinfiointiin, mutta käytän sitä itse tosi valikoidusti, eli lähinnä kun puinen osa on liian suuri mahtuakseen uuniin. En tosin tiedä voiko kloriitin imeytymisellä puuhun olla jotain haittavaikutuksia.

Ruokintapaikkaa on hyvä haravoida, ja mielestäni varsinkin sateiden jälkeen on hyvä kuivata kosteata pintaa pienellä määrällä lannoittamatonta turvetta (esim. Kekkilän Luonnonturve Prismasta). Luulisin sen olevan erityisen hyödyllistä suojasäillä sekä syksyisin ja keväisin ruokintojen alku- ja loppupuolella, jolloin tautien leviämisen riski on kosteilla keleillä suurin.

Ilmapiiri

Yksi ruokintapaikan olennainen piirre on mielestäni ilmapiiri, mutta se asia ei ole aivan yksinkertainen. Joka tapauksessa huono ilmapiiri näkyy aggressiivisina tapahtumina, joko lintujen kesken tai ei-toivottuina tulijoina. Näitä jännitteitä on mahdollista vähentää, ja se liittyy erityisesti omiin tekemisiin, ei vain välittömiin tekoihin, liikehtimiseen ja viestintään ruokintaan liittyen, vaan myös laajempiin "asenteisiin" jotka vaikuttavat lintuihin. Teknisesti sanoisin että ne tulevat esiin "kiinnittyneisyyden" kautta mutta en lähde esittelemään näitä teemoja enempää. Yksi hyödyllinen asiaan liittyvä teksti voisi olla ainakin "Linnut ja vuorovaikutus", joka ei sinänsä käsittele konkreettista vuorovaikutusta kommunikaationa vaan sitä että vuorovaikutus ja kommunikaatio on ylipäänsä mahdollista.

Luokka:
Avainsanat:, , , , , , , , ,
http://raulihaverinen.fi/linnut/?id=3