Ruokaisa rouheleipä

Olen yrittänyt kehittää leipää joka riittäisi salaatilla tai vihanneksilla täydennettynä päivän pääruoaksi tai sen perustaksi. Tässä ensimmäinen yritys.

Lähtökohtana on vehnäsekaleipäohjeeni, jossa ongelmaksi muodostui että halusin siihen paljon siemeniä, mutta raskasmetalleista johtuvista käyttörajoituksista johtuen piti alkaa etsiä jotain muuta jauhoja täydentävää.

Tällä ohjeella tulee kolme isohkoa pitkoa eli pellillinen leipää. Pienennä määriä tarvittaessa. Varsinkin kesähelteillä säilyy vain pari päivää, muuten n. kolme päivää.

Aineet

  • ½ kg vehnäjauhoja
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl kaurarouhetta
  • ½ dl kauraleseitä
  • 1 dl rikottuja ohraryynejä
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1 dl soijarouhetta
  • 1 dl härkäpapurouhetta
  • 1 dl härkäpapujauhoja
  • 2 dl kikhernejauhoja
  • 1 dl maissijauhoja
  • ½ dl sokerijuurikaskuitua hiutaleina
  • 1-2 rkl chiansiemeniä
  • 1-2 rkl seesaminsiemeniä (kuorelliset jauhettuna)
  • 3 tl suolaa
  • ½ dl rapsiöljyä
  • (¼ dl tummaa siirappia)
  • 11-12 dl vettä

Määriä ja aineksia voi vapaasti muunnella.

Ohje

Sekoita kuivat aineet. Sekoita öljy ja siirappi keskenään ja kaada jauhoihin veden kanssa. Sekoita hyvin - voit myös antaa nesteen imeytyä hetken. Tarkista veden määrä, eli ei liian kuivaa tai kovaa, eikä myöskään liian vetelää.

  • Veden määrällä voi säädellä valmiin leivän pehmeyttä. Liian kuiva taikina on kovaa valmiina. Vetelyyttä rajoittaa lähinnä se käytännön seikka, että ohje on mitoitettu siten että kolme leipää mahtuu juuri ja juuri pellilliselle, eli hiukankin liian vetinen taikina valuu yli.

Tee pellille leivinpaperille kolme pitkulaista leipää. Tasoittele tarvittaessa hiukan.

Paista uunin keskiosassa 175 asteessa 75 minuuttia. (Huom! Jos pienensit määriä, lyhennä myös paistoaikaa. Voit verrata muualta löytyvien leipäohjeiden kestoihin suhteessa veden määrään.)

Luokka: »
Luotu 2018-10-11 15:04 | Muokattu 2018-11-02 16:00
http://raulihaverinen.fi/ruoka/?id=10