Google Reader 2008-06-16 18:55

Kuvaus:

*** Huom! Google lakkauttaa Reader palvelun kesällä 2013.***

Google Reader on ilmainen palvelu verkkosyötteiden seuraamiseen.

*** Huom! Google lakkauttaa Reader palvelun kesällä 2013.***

Rekisteröityminen

Rekisteröidy palveluun osoitteessa www.google.com/reader, klikkaamalla alareunassa "Luo tili". Saat itsellesi Google-tilin, jolla voit käyttää muitakin Googlen rekisteröitymistä vaativia palveluja (mm. Gmail-sähköposti, verkkosivujen Google Analytics -tilastointi). Jos sinulla on jo Google-tili, voit kirjautua suoraan sisään.

Syötteiden tilaaminen

Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen Google Reader tarjoaa joitakin valmiita syötteitä tilattavaksi. Voit halutessasi tilata niitä, mutta normaalisti syötteet tilataan seuraavasti.

(Syötteiden tilaamiseen opastetaan myös videossa Google Reader for Beginners.)

Etsi haluamasi syötteen URL-osoite

Jokaisella verkkosivulla on osoite internetissä, esim. tämän sivuston osoite on http://raulihaverinen.fi/verkko-opas/ . Samoin jokaiselle sivulle, ja myös uutissyötteelle on oma URL-osoitteensa, esim. http://raulihaverinen.fi/verkko-opas/feed/.

Syötteen URL-osoitteen löydät seuraavasti. (Avaa tarvittaessa uusi selainikkuna tai välilehti. Käymme toisella sivulla, mutta palaamme pian takaisin Google Readeriin.)

Siirry sivustoon jota haluat seurata uutissyötteiden avulla.

Katso selaimen osoiterivin oikeaan päähän. Näet siellä uutissyötteen kuvakkeen. Klikkaa kuvaketta.

Jos sivusto tarjoaa useampaa kuin yhtä uutissyötettä, saat seuraavankaltaisen valintalistan (Firefox). Esim. WordPress-blogit tarjoavat automaattisesti erillistä syötettä blogin merkinnöistä ja käyttäjien siihen jättämistä kommenteista. Valitse haluamasi syöte.

Internet Explorer -selaimessa kuvake ei näy osoiterivillä, vaan työkalurivillä on oma painike syötteiden tilaamista varten. Klikkaa sen oikealla puolella olevaa mustaa kolmiota, jolloin saat valita syötteen jos niitä on tarjolla useampia. Kuvakkeen klikkaaminen antaa suoraan syötteistä ensimmäisen.

Selain avaa syötteen esikatselun. Syötteen voi tilata myös yläreunan valinnoilla, mutta ominaisuus on erilainen eri selaimissa (alla kuva Firefoxista).

Sen sijaan tehdään niin, että maalataan osoitervillä oleva osoite kokonaisuudessaan, ja kopioidaan osoite leikepöydälle näppäinyhdistelmällä Ctrl+C (Muokkaa > Kopioi).

Tilaa syötteenlukijassa URL-osoitteella

Kun URL-osoite on haettu, siirrytään takaisin Google Readeriin.

Paina vasemmassa sivupalkissa "Lisää tilaus" -painiketta.

Liitä leikepöydältä äsken hakemasi URL-osoite näppäinyhdistelmällä Ctrl+V (Muokkaa > Liitä), ja paina "Lisää".

Google Reader hakee tilaamasi syötteessä tällä hetkellä mainitut uutiset.

Voit lisätä vaiheet toistamalla muitakin syötteitä niin paljon kuin haluat.

Syötteiden lukeminen

Vasemmasta reunasta löydät selaamisen peruspainikkeet

"Etusivu" – Yhteenveto tilatuista syötteistä.

"Kaikki otsikot" – Kaikki syötteet koottuna yhdeksi listaukseksi, uusimmat ensin. Tätä näkymää käytät kansiolistausten ohella päivitysten seuraamiseen. Oikeasta reunasta voit muuttaa näkymää laajennetun ja luettelonäkymän välillä.

Huomioi, että laajennettu näkymä merkitsee oletusasetuksilla uutiset automaattisesti luetuikisi sitä mukaa kun vierität näkymää.

"Tähdelliset" – Yksittäiset uutiset jotka olet merkinnyt tähdellä.

"Trendit" – Voit tilastoja syötteistäsi, ja kuinka olet niitä käyttänyt.

"Jaetut otsikkosi" – Voit jakaa koostesyötettä tilaamistasi syötteistä.

Google Reader päivittää jatkossa syötteesi automaattisesti muutaman tunnin välein, mutta tarvittaessa voit tarkistaa syötteiden päivitykset "Päivitä" -painikkeella.

Ks. myös A Beginner's Guide to RSS and Google Reader.

Syötteiden lajittelu

Kun tilaat paljon syötteitä, haluat ehkä lajitella eri tyyppiset syötteet omiksi kokonaisuuksikseen, jolloin voit esim. seurata työ- ja harrastussyötteitä helposti eri aikoina. Tämän toteutat painamalla aivan vasemman sivupalkin alareunasta löytyvää "Hallinnoi tilauksia" -painiketta. Seuraavalla sivulla voit "Lisää kansioon" -painikkeen avulla lisätä uusia kansioita, ja lisätä syötteitä niihin. Sivulla voi myös poistaa tilauksia.

Aivan muutaman syötteen lajittelemiseksi kansioista ei ole hyötyä, mutta kun syötteitä alkaa kertyä, tästä on hyötyä. Pääset asetuksista takaisin lukijaan painamalla "Takaisin Google-syötteenlukijaan" -linkkiä.

Vasemmassa reunassa on nyt kansioita, jotka toimivat "Kaikki otsikot" -painikkeet tavoin, mutta näyttävät vain kyseiseen kansioon lisätyt syötteet.

Vihje! Voit siirtää syötteitä kansioiden välillä myös hiirellä vetämällä.

Addiktoivaa?! Uutissyötteiden seuraaminen saattaa olla hyvinkin addiktoivaa. Ei kuitenkaan kannata arkailla uutissyötteen tilaamisessa, jos se vain vaikuttaa vähänkään kiinnostavalta. Lajittele erittäin tärkeät uutissyötteet omaan kansioonsa (esim. työhön liittyvät sähköpostin tarkkuudella seurattavat) ja vähemmän tärkeät omiinsa. Merkitse vähemmän tärkeät syötteet sokkona luetuiksi "Merkitse kaikki luetuiksi" -painikkeella heti, kun niiden lukeminen alkaa tuntua vähänkään pakolta tai velvollisuudelta. Kaikkea ei siis tarvitse lukea läpi, mutta laajasti tilaamalla osut silti todennäköisemmin etsimääsi tietoon ajantasaisesti.

Asetukset

Oikean ylänurkan "Asetukset" linkistä pääset Google Readerin lisäasetuksiin, ja "Omat tili" linkistä koko Google-tilisi asetuksiin.

  • Laajennettu näkymä merkitsee syötteiden uutisia luetuiksi sitä mukaa kun vierität näkymää alaspäin. Halutessasi voit muuttaa käyttäytymistä Asetusten ensimmäiseltä välilehdeltä.
  • Kohdassa "Tunnisteet", voit mm. määritellä kansioiden jakamista, ja poistaa niitä.
  • Kohdassa "Tuonti ja vienti" voit siirtää syötelistasi toiseen syötteenlukijaan, ja päinvastoin. Huomioi, että kansioiden siirtäminen ohjelmien välillä ei aina toimi.

Lisätietoja

Oppaita

Getting Started with Google Reader
Google Reader alkeita.
The Official Google Reader Help Videos
Google Reader alkeita videoina.

Uusimmat linkit

Sekalaisia Google Reader -linkkejä.

Lisää linkkejä haulla

Luokka: »
Avainsanat:, , ,
http://raulihaverinen.fi/verkko-opas/?id=168