Flex (Flash) 2009-03-17 21:18

Kuvaus:

Adobe Flex on sisältää erilaisia tekniikoita rikkaiden internet-sovellusten (RIA) tekemiseksi. Sovelluksiin on mahdollista upottaa mm. multimediaa ja vuorovaikutteisuutta. Ohjelmointiin käytetään MXML:ää, ja ActionScriptiä. Lopputuloksena on vastaava SWF-tiedosto kuin Flashissä, ja tiedoston toistaminen vaatii että käyttäjän selaimeen on asennettu Flash Player -laajennos.

Pikaopas

Adobe on julkaissut Flex SDK -kehitysympäristön avoimella lähdekoodilla. Alla ohjeita kehitysympäristön asentamiseksi, ja ohjelmoinnin aloittamiseksi.

Flex 3 SDK Downloads
Lataa kehitysympäristö, ja pura paketti tietokoneellesi. (Loppuvuodesta julkaistaan Flex 4 (Gumbo), joka on myös jo ladattavissa, mutta ilmeisesti vielä keskeneräinen.)
Beginners Guide to Getting Started with AS3 (Without Learning Flex)
Oivallinen perusopas Flex SDK:n käyttämiseksi.
Flex Developer Center: Quick Starts
Alkeisoppaita Adoben sivuilla.
Adobe Flex Language Reference
Täydellinen Flex ActionScript ja MXML -hakuteos.
Adobe Flex resources
Kaikki Adoben Flex-oppaat.
Differences between Flex 3 SDK and Flex 4 SDK beta
Flex 4:n uudistuksista.

Adobe myös myy Flex Builder -ohjelmaa kaupallisena sovelluksena. Ohjelmasta on ilmainen opiskelija-/oppilaitosverio.

Flex SDK Linuxissa

Asennus

Flex SDK toimii myös Linuxissa, eikä periaatteessa tarvita paketin purkamista kummempaa asentamista. Siinä on ilmeisesti pysyvämpi bugi. bin-hakemistosta löytyvä mxmlc-tiedostolle täytyy ajaa komento dos2unix mxmlc, jolloin tiedoston dos-muotoiset rivivaihdot korjaantuvat. Komennon saa käyttöön asentamalla tofrodos -paketti, joka löytyy ainakin Ubuntun pakettivarastoista.

Lisäksi tiedosto täytyy tehdä suoritettavaksi, ajamalla chmod +x mxmlc.

Käyttö

Kirjoittamasi ActionScript- tai MXML-tiedostot saa käännettyä SWF:ksi ajamalla bin hakemistossa komento ./mxmlc ~/hakemisto/tiedosto.as.

Kannattaa ehkä tehdä mxmlc:stä alias lisäämällä kotihakemistossasi olevaan .bashrc -tiedostoon rivi alias mxmlc='/hakemisto_jossa_flex_sdk/bin/mxmlc'. Nyt voit ajaa kirjoittamasi tiedoston omassa hakemistossa mxmlc tiedosto.as.

Flex ja Eclipse

Eclipse on Java-pohjainen avoin kehitysympäristö, johon on saatavilla laajennoksia eri ohjelmointikielille – myös Flexille.

Eclipse
Eclipse-kehitysympäristö. Ks. asennus alla axdt-asennusohjeesta.
axdt
ActionScript 3 -plugin Eclipseen: ks. asennus ja käyttö.

Huom! Myös Adoben oma Flex Builder on rakennettu Eclipseen.

Työkaluja

swfobject
Valmis SWF-tiedosto kannattaa liittää (X)HTML-sivulle tällä JavaScript-tekniikalla, jonka etuna on mm. ymmärrettävämpi ilmoitus Flash Player -lisäosan lataamiseksi, jos se puuttuu käyttäjän selaimesta.
SWFScan
Ilmainen sovellus Flash-sovellusten tietoturva-aukkojen etsimiseen.

Linkkejä

Uusimpia vastaantulleita Flex-linkkejä:

Lisää linkkejä haulla

Luokka: »
Avainsanat:, , , , , , ,
http://raulihaverinen.fi/verkko-opas/?id=214