Kilpailu vai vuorovaikutus
Olen ehkä kirjoittanut tästä jo aiemmin1, mutta mielestäni lajit (ja yksilöt) käyttävät myös yhteistä uhkaa sen selvittämiseksi mikä millekin kuuluu (vrt. ilmapiiri), näkyvästi esimerkiksi rastaat toistuvissa nahinoissaan uhkatilanteiden yhteydessä. Tätä tekevät kaikki - ristiriitatilanteessa etsitään lähin osapuoli jonka kanssa asia selvitetään. Näennäisesti taistellessaan ne eivät välttämättä ensisijaisesti kilpaile keskenään, vaan selvittävät minkälainen haltuunotto suhteessa toisiinsa on kummallekin sopiva. Tätä hälyttävää haltuunottoa ne voivat kuljettaa yhdessä, jolloin vuorovaikutuselementti on nähtävillä.
Tiaisen ja kirjosiepon suhteessa2,3 klikki tuntuu hiukan syvemmältä, enkä löydä yhteistä haltuunottotekijää joka voisi olla tiaiselle hyödyksi, ellei se sitten sattumalta ole harakka, suuntaa antavasti. Harakan hyökkäily on kuin hatusta vetämistä (jatkuvasta läsnäolosta joka ei enää hälytä), ja jotain samaa on kirjosiepossa: joku ei tiedä mitä on tekemässä, mutta liimaantuu johonkin joka näyttää tietävän ja tekee nopeasti samanlaisia päätöksiä. Onhan olemassa myös sanonta jonkin menemisestä harakoille - abstraktissa merkityksessä joku on hukkaamassa olennaista, ydiintä tai perusajatusta siitä mitä on tekemässä. Voisi ajatella että kirjosieppo ottaa tilanteen haltuun ennen kuin näin käy, ja/tai tiaisen on saatava oma tilanteensa uudelleen haltuun.
Elämänvirta (tunne) kirjosiepon ympärillä on joka tapauksessa täysin tiaisesta poikkeava, liukuva pikemminkin kuin merkitsevä tai määrittävä. Yksi osatekijä on vaaran värin tai hälytysvärin, valkoisen, jatkuva läsnäolo. Efekti on hiukan sama kuin hiiren tai muun jyrsijän näyttäessä alapuolen vaalean karvan: äärimmäisen läsnäoleva hälytys, ja kirjosieppo elää tässä, vrt. lokit.
--
1 Ks. aikaisemmat kirjoitukset Kilpailua vai yhteistyötä ja Linnut ja vuorovaikutus., joissa lisänäkökulma on ihmisen osuudessa, ja myös sen aiheuttamassa ulkoisessa paineessa.
2 Tiaiselta siepolle tietoa hyvästä pesäpaikasta. oulu.fi
3 Pihapiireissä koetaan nyt tuttua draamaa, kun kirjosieppo häätää tiaisen pesästään – tutkimuksen mukaan tiainen toimii kuin kiinteistönvälittäjä. hs.fi 2018-05-06