Kaupunkisuunnittelu

Kaupunkien keskustojen mahdollinen tylsyys johtuu ensisijassa ihmisten vääränlaisesta luontosuhteesta, joka on muodostunut lemmikkien ja muiden kotieläinten puskurin kautta.

Ihminen ei edelleenkään ole kiinnostunut ympäristössään oikeista1 asioista vaan haluaa jatkaa kuluttamista (tavaroita, kulttuuria, tapahtumia, elämyksiä). Tämä kaikki on luonnosta peräisin, ja tarjoiltu ihmisille miten on väärennettynä kehdattu tarjoilla. Ei tarvitse ihmetellä että koiria irvistyttää.

Kaupunkisuunnittelussa ei ole huomioitu niitä eläimiä jotka luontaisesti elävät ihmisten keskellä2, ja tämä ympäristön kuolettavuus3 tylsistyttää. Julkisista eläimistä esim. koira ei ole luontoa, vaan sillä korvataan luontoa.

--

1 ..."kestävistä"...

2 Tällaisenaan teksti on yksinkertaistus. Kun ihminen osallistuu luontoon, hän on osallinen, joka tarkoittaa että ihminen kontrolloi ympäristöään, kuten tekee nytkin. Toiminnan tavoitteet, perusteet ja laajuus on kysymys jota käsittelen muualla. Samoin kuin sitä mitä tämä tarkoittaa ihmisten ajattelutavoille joilla eläimiä arvioidaan tällä hetkellä sellaisilla käsitteillä kuin kesy, söpö, jne...

3 ...murhaavuus...

versio #2

Tylsyys ei johdu virikkeettömyydestä vaan passiivisuudesta joka taas johtuu siitä ihmiset vedätetään koirilla rotille, jonka jälkeen muuta luontoa mahtuu kokemusmaailmaan huonosti, ehkä kukkia lukuunottamatta4.

Kun taas on liian tiukkaan ja pitkään lukinnut itsensä kaupungin kiveen ja kulttuuriin, ei välttämättä kovin luottavaisesti kannata luonnon suuntaan kääntyäkään.

Jos keskustat rakennetaan täyteen ihmisten aktiviteetteja, se vie mahdollisuuden luontokokemukselta sekin.

Ei ihminen ole luonnosta erillinen, eikä koira ole luontoa, niillä korvataan luontoa.

--

4 Ja mitä niillä tori-kukkapäillä sitten on kukkapenkissään ensimmäisen luontoaiheena vainolaansa odotuttamassa..

Luokka: »
Luotu 2018-05-26 09:35 | Muokattu 2018-05-26 09:51
http://raulihaverinen.fi/?id=278