Lintujen pesinnät ja kiinteistöremontit
Julkisivuremontit ilmestyvät usein kesäisin rauhoitettujen lintujen pesinnöille varautumatta lainkaan etukäteen, eikä rauhoitettujen lintujen pesintöjä saa häiritä. Esimerkiksi varpusen pesintä kestää sen alusta reilun kuukauden verran, jonka ajaksi remontti täytyy rytmittää siten että pesintä ei häiriinny.
Olen korvannut lahoavia pönttöjä lähialueeni puistoissa, ja lisännyt joitakin uusia, mutta minua kiinnostaisi mahdollisuutena kaupungin koko lintujen pesintäpaikkoihin liittyvän kulttuurin uudistaminen. Kun nuo varpusen pesäpaikat kunnostuksessa monesti myös poistuvat, ellei kyseessä ole pesintään sellaisenaan kelpaava rakenne, olisi hyvä harkita mahdollisuutta kiinnittää siihen soveltuva vaakamallinen pesäpönttö, joko juuri varpuselle, tai esim. tervapääskylle. Sisäpihojen osalta kyseeseen voisi tulla myös västäräkki.
Tästähän on Saksassa kehitetty Animal-Aided Design -niminen suunnittelumalli, jossa kaupunkiympäristöä ei ajatella puistojen osalta vain kasvillisuutena, vaan suunnitellaan valmiiksi tietyille soveltuville eläinlajeille.
- Animal-aided design - using a species life-cycle to improve open space planning and conservation in cities and elsewhere - englanninkielinen artikkeli
- AAD - Animal Aided Design - saksankielinen esite
- Animal-Aided Design: planning for people and animals - julkaisu-uutinen
Kyseisen mallin kehittänyt Wolfgang W. Weisser kävi vastikään myös virkamiehille ja tutkijoille suunnatussa tilaisuudessa puhumassa aiheesta.
Esimerkiksi puistojen läheisyydessä pesäpaikka puiston välittömässä yhteydessä antaa rakennukselle luontevan yhteenkuuluvuuden puistoon - tervapääskyn osalta puiston läheisyys ei sinänsä ole tärkeää. Esimerkkinä kuvia joistakin muistakin erikoispöntöistä.
Tervapääskyn pönttö linkitetyn sivun kolmanneksi viimeisenä. Varpusen pöntöstä liikkuu erilaisia näkemyksiä, mutta olisi vaakatasossa hiukan tuon ensimmäisen västäräkin pöntön mallinen mutta reikä tulisi etupuolelle.