Lasinhelinää #3
Yleisradion saksalaisvalmisteinen toimittaja (Twitter-sivulla lukee "Made in Germany") artikkelissaan ajattelemiseen annettavasta ajasta ja päätöksistä (ei siis edes päätelmistä) johdattaa aiheeseen sanomalla: "Meitä on aika helppo vedättää".
Juttu on julkaistu
19.10.2019 klo 10.10
19 19 10 20 10 10
***
"Saksassa tuulivoimaloiden lapojen arvioidaan tappavan vuodessa jopa 100 000 lintua. "
"Se on aika paljon." Se on n. 270 lintua päivässä.
"Luvut eivät valehtele, mutta mittakaavasta ne eivät kerro mitään. Se on tarkoituskin."
Kun mittakaavaa havainnollistetaan, Saksan sijaan puhutaankin koko Euroopasta:
"Koko Euroopassa kuolee arvion mukaan noin 90 miljoonaa lintua pelkästään ikkunalaseihin. Tarinan opetus on, että ajattelemme joko intuitiivisesti tai tietoisesti."
***
i) Voidaan ehkä nähdä että suuruusero säilyy kun tarkastellaan samaa maantieteellistä aluetta, mutta miten toimittaja olettaa että tämä suhteuttaa edellisen osuvasti mittakaavan? (Ellei hän sitten halua johtaa harhaan? Tai ellei hän sitten intomielisyydessään ajaudu johtamaan harhaan?)
ii) Vaikka sekä tuulimylly että lasi ovat vanhoja keksintöjä, teollisena aikana tuulimylly alkoi saada kiinnostavuutta vasta 1970-luvulla. Lasia on määrällisesti tuulimyllyjä enemmän, ja sitä on kaikkialla ihmisen rakentamilla alueilla.
iii) Kun puhutaan lasista, "pelkästään" on myös harhaanjohtava sana koska silloin puhutaan suurimmasta yksittäisestä lintujen törmäyksiin liittyvästä kuolinsyystä, joka on enemmän kuin kaikki muut yhteensä, ja siinä on mukana (muillekin eläimille) vaaralliseksi miellettävä liikenne.
iv) Onko tästä myös pääteltävä että lasikin on ongelmaton? Siitähän ei puhuta, eikä sitä kyseenalaisteta. Kyllähän lasia pitää olla että näkee ikkunasta.
∴ Ei ole mielekästä verrata kahta ongelmallista rakennetta sellaisenaan, kun ongelman pitäisi olla ihmisen haitallisen vaikutuksen vähentäminen. Tämä "kokonaisratkaisu" ei voi olla että kaikki oikeutetaan.
***
Toimittaja ei taistele tuulimyllyjä vastaan, ja myös lasi on luonnonvoima.
***
Epilogi:
Tämän tekstini julkaisuun järjestyksessä muodostunut url-osoitteessa näkyvä id on 431.
Linnuilla on (tavallisesti) 4 varvasta, tai 3+1.
"Siinä pystyy ottamaan sellaisen aikalisän ja miettimään, onko tämä oikeasti tarpeen, psykologian maisteri Tuomas Leisti sanoo."
Kyllä, on mahdollista miettiä mikä on tärkeää, tai jopa tärkeintä. Kun sitten haluamisen sijaan pidetään huolta tärkeimmästä, auttaako se tekemään parempia päätelmiä, päätöksiä, johtopäätöksiä... mitä nämä sanat edes tarkoittavat? Missä yhteydessä ne ovat syntyneet?
***
Epilogi #2:
Tekstin viimeinen välitallennus ennen tätä tallennusta:
2019-10-27 20:10
20 20 27 10 10 19
Toimittaja kirjoitti tuulimyllyistä, lasista ja lintujen kuolemista, eli: kuinka lakata olemasta huolissaan ja oppia rakastamaan kaikkea mitä ihminen viisaudessaan keksii...