Luonto tuhoutuu rakennetussa Helsingissä, miten käy Kaisaniemen puiston?

Edesvastuuttoman rakentamisen jäljet alkavat näkyä Helsingin ympäristössä yhä suurenevina määrinä lintukuolemia.

Viime keväänä reilun kuukauden aikana uusien Itäväylän ja Varikkotien meluesteiden ympäristöstä ja rakenteista löytyi 70 jälkeä lintujen törmäyksistä (kuolleita lintuja tai törmäysjälkiä lasituksissa), ja vain osa alueesta on seurattavissa. Kahdella käynnillä loppukesästä Pohjois-Haagassa Eliel Saarisen tie 9:n lasitetulla pihamuurilla törmäysjälkiä löytyi 20. Paikallinen ohikulkija sanoi että kuolleita lintuja näkyy tienreunassa usein.

Kuusitiaisten joukkotörmäykset eivät viime syksynä suinkaan rajoittuneet Pasilan Triplaan: lukuisia törmäyksiä myös viereisellä uudella "paremman asumisen" Konepajalla, josta löytyi aiemmin loppukesästä myös vihervarpusia. Töölönlahden puiston reunalla Alvar Aallon kadun uudemmalta lasikompleksilta löytyi eräänä syysaamuna yhdeksän kuusitiaista maassa, joista seitsemän kuollutta, joista kaksi mahdollisesti toipui. Kaikkineen merkkejä lintujen törmäyksistä alkusyksyn aikana yli kaksikymmentä vain näkyvimpiä kohtia seuraamalla. Paikalle muusta syystä osunut siivoojakin piti "normaalina" että linnut törmäävät ikkunoihin, hänelläkin lasitettuun parvekkeeseen.

Töölönlahden eteläpuoli on rakennettu täyteen tappavia lasivirityksiä Finlandia-talon puistonpuoleisesta lasiseinästä alkaen. Kiasma on juuri nyt remontissa missä yhteydessä tilanteen korjaamisen aloittaminen olisi alueella mahdollista, mutta Museovirasto ja rakennusvalvonta eivät anna edes mahdollisuutta harkita lasirakenteiden muuttamista linnuille turvallisiksi.

Tällä puolen rataa Scandic Hotels ehti jo rakentaa lasimuurinsa Kaisaniemen puiston eteläreunaan. Holtiton rakentaminen olisi pysäytettävä jo puretun Säätalon korvaavasta hotellirakennuksesta alkaen. Asemakaavaan jättämäni kommentin vastauksessa todettiin että rakennuksen tarkempi ilme selviää suunnitteluvaiheessa, mutta ainakin alakerroksen lasitusten on tarkoitus "houkutella" paikalle kävijöitä. Lasipinnan osittainen peittäminen linnuille soveltuvalla turvakuvioinnilla ei pitäisi mitenkään olla ongelma. Säätalon purkuvaiheessa olen yrittänyt kysyä asian perään, saamatta mitään vastausta rakennuttajalta (Jatke) tai Helsingin kaupungilta.

Pohjois-Amerikassa onnettomaan tilanteeseen lasirakentamisessa on viimeisen vuosikymmenen aikana herätty säätämällä paikallista lainsäädäntöä lasirakentamisen hillitsemiseksi. Tämän vuoden alussa sellainen astui voimaan New Yorkissa. Ratkaisuja asiaan on, vieläpä esteettisesti hyviä. Miten ihmeessä täällä halutaan ajautua samaan tilanteeseen kun lopputulos on tiedossa, ja nyt jo hyvin näkyvissä?

***

Myös lintujen pesäpaikat ovat Kaisaniemen puistoa reunustavissa rakennuksissa vaarassa. Helsingin yliopisto on luvannut huomioida asian lähivuosien remonteissaan, ja Kansallisteatterin kanssa olen aiheesta keskustellut mutta selvyyttä asiasta ei ole. Säätalon myötä pesäpaikkoja purettiin jo kymmenisen, hotelliksi muuttuneesta VR:n rakennuksesta tuntematon määrä.

Viikon päästä julkaistavasta Kaisaniemen puiston, Kaisaniemenrannan ja Varsapuistikon puistosuunnitelmasta selvinnee miten elinympäristöjen käy. Aikaisemmin saatavilla olevasta aineistosta on jäänyt epäselväksi esimerkiksi suojaisten pensaiden kohtalo, ja esimerkiksi luoteisosan kannas pitäisi olennaisilta piirteiltään suojella varpuslintujen talvehtimispaikkana eikä tuhota "arkkitehtonisesti ei-korkeatasoista" rantaa.

Luonnonsuojelussa usein puhutaan siitä mihin rakennetaan, kun pitäisi kiinnittää huomiota myös siihen miten rakennetaan.

Luokka: »
Luotu 2021-03-11 20:29 | Muokattu 2021-03-11 20:30
http://raulihaverinen.fi/?id=464