Muhennokset

Linssi-tattarimuhennos

Ohjeen linssi-tattarimuhennos on helposti valmistettava kevyt lisuke, tai esimerkiksi päivällinen. Sen on tarkoitus olla maultaan rauhoittava, hiukan puuromainen ilman voimakkaita makuja.

Määrästä saa yhdelle hengelle kolmeksi päiväksi pienen ja kevyen päivällisen (toisen lämpimän ruoan lounaan lisäksi), laittamalla ylimääräiset osat kahteen mikroastiaan. Säilytys 2 vrk jääkaapissa, ja mikrolämmitys.

Aineet

Muhennoksen laskennallinen lähtökohta on 3½ dl punaisia linssejä, mutta siitä tulee monipuolisempi kun osa korvataan samassa suhteessa tattarisuurimoilla ja esimerkiksi soijarouheella:

 • 7½ dl vettä
 • 2 dl punaisia linssejä
 • ¾ dl tattarisuurimoita
 • ¾ dl (tummaa) soijarouhetta
 • (n. 1 dl lehtikaalia pieneinä paloina)
 • (½-1 dl purjoa paloiteltuna)
 • 1½ tl meiramia
 • ½ tl suolaa
 • puolukkahilloa tai margariinia

Mikäli kaapista ei löydy tattaria tai purjoa, pelkistä linsseistäkin (3½ dl) saa hyvän ruoan tai lisukkeen. Myös riisi tai puuroriisi käy hyvin - tarkista vain keittoaika ja suhteellinen veden määrä. Linsseihin voi hyvin sekoittaa myös erikseen keitetyt riisit tai esimerkiksi vehnänjyvät.

Mikäli et käytä soijarouhetta, ¾-1 dl tattarisuurimoita ja 2½-2¾ dl punaisia linssejä vaikuttaa sopivalta suhteelta. Tattarissa on oma tunnistettava maku, joka tulee hyvin esiin jo tuolla määrällä. (Huom! Tein ohjeen alunperin paahdettuja tattarisuurimoita käyttäen. Niissä maku vaikuttaisi olevan voimakkaampi kuin tavallisissa. En ole tehnyt kokeiluja määrän ja maun muuttamiseksi paahtamattomilla suurimoilla.)

Ohje

 1. Huuhtele linssit ja tattarit.
 2. Kiehauta vesi, ja lisää suola, linssit, tattari ja meirami.
 3. Lisää soijarouhe (& leikkaa joukkoon purjo ja halutessasi lehtikaalia pieninä paloina).
 4. Anna hautua 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt, ja muhennos on kevyesti puuromaista.

Linssit ja tattarit näyttävät hajoavan parhiten kun seoksen antaa alkuun kiehahtaa hyvin, ja antaa lämmön sitten tasaisesti laskea. Huomioi kuitenkin että linsseistä saattaa voimakkaassa lämmössä muodostua helposti yli kiehuvaa vaahtoa. Mikäli vettä näyttää olevan mainitun ajan jälkeen reilusti, nosta lämpöä hetkeksi ja anna taas tasaantua.

Tarjoilu

Tarjoile puolukkahillon kanssa jolloin maun ensivaikutelma on hiukan kaalipatamainen. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla margariininokaretta, jolloin muhennos maistuu hiukan perunasoselaatikolta.

Luokka: »
Luotu 2015-10-19 17:25 | Muokattu 2016-03-25 18:31
http://raulihaverinen.fi/ruoka/?id=5