Vehnäsekaleipä #2 (ilman kohottamista)

Ilman minkäänlaista kohottamista tehtävä vehnäleipä perustuu paljolti aiempaan ohjeeseen, mutta kerran kuivahiivan unohdettuani ja paistoa kokeilemalla huomasin että leivästä tulee mainio ilman kohottamista. Kehittelin ideaa vielä hiukan koska halusin säästää kohottamisen vaivan ja ajan. Leipä ei varsinaisesti ole kovaa ilman mitään erityistä ratkaisua, mutta tulee pehmeämmäksi ja mureammaksi hiutaleita ja siemeniä lisäämällä. Niitä voi ehkä lisätä ohjeessa mainittua enemmänkin.

Aineet

1 kg täysjyvävehnäjauhoja (n. 16½ dl)
1-1½ dl soijajauhoja
⅔ dl auringonkukansiemeniä
⅓ dl kokonaisia seesaminsiemeniä hienonnettuna
2 dl kaurahiutaleita
½ dl tattarihiutaleita
⅔ dl ruisrouhetta
⅓ dl kauraleseitä
1¼ tl suolaa
⅔ dl rapsiöljyä
⅓-½ dl tummaa siirappia
10 dl vettä

Ohje

  1. Sekoita kuivat aineet (jauhot, siemenet, hiutaleet, suola).
  2. Kaada päälle rapsiöljy, siirappi ja vesi (jotka voi myös sekoittaa keskenään ennen lisäämistä).
  3. Sekoita hyvin. Taikinan on hyvä jäädä kiinteämmäksi että sen saa aseteltua hiukan koholle - kostea taikina painuu ja jää litteämmäksi. (KORJAUS: Kosteammasta taikinasta tehdystä leivästä taitaa kuitenkin tulla pehmeämpää, mikä on hyvä ominaisuus ilman kohottamista.)
  4. Nostele uuninpellille esim. 2 isoa palaa taikinaa (vuokamainen viipaleiksi leikattava leipä), tai 8 pienempää hiukan pitkulaista palaa (halkaistavat leipäset). (Pienemmät mahtuvat pellille juuri ja juuri, mutta toisaalta kohoamiseen ei tarvitse jättää varaa.)
  5. (Halutessasi ripottele pinnalle koristeeksi esim. ohrajauhoja, joita myös kannattaa hiukan painella kiinni taikinaan.)
  6. Paista isoja leipiä n. 48-50 min 175-asteessa. (Pienemmille saattaa riittää 40-45 min, mutta en ole tarkistanut viimeisimmän ohjeen version mitoilla.)
  7. Jäähdytä leipä hyvin, esim. pari tuntia jäähdytysritilällä. Säilytä muovipussissa. (Jos leipä ei ole kunnolla jäähtynyt huoneenlämpöiseksi asti, säilytyspussiin kerääntyy kosteutta.)
Luokka: »
Luotu 2016-06-08 19:16 | Muokattu 2017-01-15 16:55
http://raulihaverinen.fi/ruoka/?id=8