Lasin avaruuden harha

Helsingissä käytössä oleva läpinäkyvä linja-autopysäkkimalli on vaarallinen linnuille erityisesti puistojen kohdalla, eli niihin törmäillään. Vaarallisimpia ovat ilmeisesti ahtaammat puistojen tai minkäänlaisten puiden yhteydessä olevat rakennusten läheiset paikat.

Asiaan korjausta pyytäessäni JCDecaux vetoaa polven korkeudella ihmisiä ja eläimiä varten olevaan turvaraitaan, joka ei tosiaankaan ole lintujen tyypillinen lentokorkeus.

HSL puolestaan perustelee läpinäkyvyyttä matkustajaturvallisuudella. Nykyinen läpinäkyvyys on kuitenkin täysin huomaamaton, eikä tosiaan lisää mitään turvallisuutta, varsinkin kun seinät/pleksit otetaan kesäisin välillä pitkäksi aikaa kokonaan pois. Läpinäkyvyys tällaisenaan maksimoi mainosten näkyvyyttä, jolla ei ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa.

Sopiva lisäpaikka vähintään yhdelle lisäturvaraidalle tai -grafiikalle olisi korkeammalla - todennäköisesti niitä tarvittaisiin vähintään kaksi lisää, tai koko läpinäkyvää pintaa voisi verhota tiheä verkkokuvio. Mielestäni takaseinän ei edes tarvitse olla lainkaan läpinäkyvä. Pelkkä kauttaaltaan himmentäminenkin varmasti auttaisi asiaan. (KORJAUS: testasin lisäraitoja teippauksella paikassa johon tilhet alkoivat törmäillä.. siitä ei ollut apua vaan teippaukset kierrettiin, mutta silti törmättiin.)

LISÄYS: Yhteen ongelmallisimpaan pysäkkiin kahden puiston välissä vaihdettiin HKL:n toimesta läpinäkymätön lasiseinä (kesällä 2017), mutta tämäkin on vain yksi tämän kohdan neljästä pysäkistä.

**

Lasiin ja ikkuinoihin perustuvaa rakentamista olisi muutenkin syytä harkita. Tällä estetiikalla saavutettu avaruuden kokemus on illuusio, joka ei tuo ihmisillekään aitoa viihtyvyyttä vaan ahdistusta. Tämä siitä syystä että siihen kätkeytyvä vaara jää vaikuttavaksi, mutta tiedostamattomaksi.

Välittyneisyydessä (tiedostettuna) se tietenkin merkitsee vaaraa, mutta myös välittömän vaikutuksen merkityksessä. Ongelma on siinä, että vaaran signaali kyllästyy jatkuvassa piirityksessä.

Tiedostamaton tai kyllästynyt taas on saalistamisen, manipuloinnin ja vallan pelikenttä.

Luokka: »
Luotu 2016-01-07 15:40 | Muokattu 2017-11-10 13:58
http://raulihaverinen.fi/?id=108