Kaupunkiluonto ja ilmapiiri

Esitän tarkennuksen siihen banaaliin väitteeseen joka automaattisesti yhdistää linnunruokinnan ja rottien liikkumisen. Tätä huudellaan sumupäänä aivan liikaa, ja se on oikeasti hulluutta. Linnunruokinnan voi kyllä sählätä pahastikin, mutta ruoan osalta varsinainen rottien esiintymisen syy on tavalla tai toisella jätehuolto - niiden tärkeitä liikuttajia taas ovat erilaiset rakennustyöt: kuten kaivuu, ja putkityöt. Linnunruokinnan osalta mahdollisesti esiintyvä harmi on yleensä se että rotat (tai hiiret) ylipäänsä liikkuvat paikalla, ei se että ne saisivat siitä merkittävää hyötyä. Ääritapaukset ovat asia erikseen.1

Yhteen olennaiseen asiaan en ole ikinä törmännyt missään keskustelussa, mutta minulle se on ollut pitkään ilmeinen. Esitän väitteenä johtopäätöksen johon olen vuosien seurannalla tullut: rottien tärkein liikkumisen mahdollistava tekijä on niille sopiva ilmapiiri. Jos ne löytävät jotain ruokaa, on niiden läsnäolo ainoastaan näkyvämpää, mutta jos eivät, ne liikkuvat lähinnä vilahdellen - mutta ne liikkuvat vain ja ainoastaan sopivassa ilmapiirissä, ja ne todella käyttävät ilmapiirin tarjoaman mahdollisuuden hyväkseen asemansa vahvistamiseen, jos tämä mahdollisuus niille tarjotaan. Ilmapiiriin voi vaikuttaa, en sano että se on helppoa, ja siihen voi vaikuttaa ihmisen lisäksi myös rotat itse, ja myös ne jotka niistä jostain syystä hyötyvät, ja yleisin suora hyöty on lisääntynyt aggressio. Tätä käyttävät hyväkseen niin ihmiset kuin saalistavat eläimetkin. Yksi seikka jota saalistukseen hurahtavat eivät hoksaa, on se että saalistuksen kohde eivät välttämättä ole rotat, vaan rotat itse hyötyvät siitä että ympäristö muuttuu saalistavaksi.

Ilmapiiriasiasta yksi ihan yleinen esimerkki: tiedän lukuisia satunnaisia ohikulkijoita joiden pelkkä näkeminen tietää säännöllisesti hyvin korkeaa todennäköisyyttä törmätä rottiin jos satun liikkumaan lainkaan siihen soveltuvissa paikoissa - yleensä he liikkuvat passiivisesti rotille otollisessa liikkumisilmapiirissä, siten että he ainoastaan liikkuvat jotenkin aluetta sivuavasti, ilman mitään suoraa tai materiaalista yhteyttä rottiin - en edes varsinaisesti ota kantaa onko heissä välttämättä jotain "rottamaista", vaan että he vain sysstä tai toisesta sattuvat siihen seuraan - ja voihan se rottamaisuus varsinaisesti olla jossain sellaisessa joka heitä hallitsee.

Toinen lisäseikka: yksi keino muuttaa ilmapiiriä jollekin huonommaksi (esim. rotat, pulut, lokit, varikset...), on muuttaa se otollisemmaksi jollekin toiselle elämänpiirille (esim. varpuslinnuille). Ongelma on siinä, että jos nämä kaksi asiaa sumputetaan yhteen (kuten julkisessa hulluudessa tehdään), päällimmäiseksi ilmapiirielementiksi tulee se jota ei haluta - ja se mitä halutaan alistetaan sille mitä ei haluta...2 3

Rottien varsinaiseen näyttäytymiseen voi myös ainakin lyhytkestoisesti vaikuttaa omalla ilmapiirillään ja liikkumisensa tavalla, oli niiden asemassa jossain ympäristössä kuinka vahva tahansa - ts. ne voi väliaikaisesti saada pysymään poissa pelkällä "olemuksellaan". Tämän asian tarkempaan analyysiin en ehkä tässä lähde. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesti pelotteesta, vaan siitä että oma tavoitteellisuus4 on siinä määrin poikkeava niiden omimmalle ilmapiirille, että ne yksinkertaisesti jättäytyvät muihin toimiinsa - mitä ne taas ovat, minulla ei ole aavistustakaan, ja olennaista on että nuo aavistukset pysyvätkin poissa5. Jossain määrin sama pätee kaikkeen luonnossa, mutta aivan täysin omassa hallinnassa se ei voi olla.

--

1 Toinen sekaannus on ymmärtää linnuille annettu ruoka jätehuoltoasiana. Riippuu tietysti mille linnulle ja miten sen antaa.

2 Yksi ongelmallinen seikka on myös se, että ainakin kilpailuyhteiskunnassa käytetään niin paljon toisiinsa yhteensopimatonta vedättelyä (johdattuvuus), että kokonaisuus käytännössä jää avoimeksi melko sekavalle ryssinnälle. Tästä esimerkkinä lokkien soluttautuminen erilaisiin sekaannuksen ilmapiireihin. / Jokin tietty halu on myös liian epämääräinen itsessään - sen täytyy kommunikoitua maailmassa välittyneisyyden merkityksessä. Muutoin se kohdentuu lähinnä katastrofin enteenä.

3 Tässä suhteessa kaukaa haettua ei ole sanoa, että suomalainen vainohulluus on rottia ja kanahaukan paskaa.

4 Mikään oman hyödyn tavoittelu ei ole olennainen este, sillä sellainen toiminta kilpailutetaan hyvin nopeasti.

5 Jos ne taas eivät pysy poissa, on jokin muu vialla.

Luokka: »
Luotu 2017-07-27 17:25 | Muokattu 2017-07-31 13:05
http://raulihaverinen.fi/?id=137