Varpunen, historia

Amerikkalaisen varpusenvainoajan raamattu (1887)?

"Let no one suppose that, if we spare our Sparrows, Nature will allow us to have an addition of Greenfinches and Chaffinches plus those Sparrows: there is no likelihood that such a thing would happen, for it is contrary to the experience of every practical ornithologist. The land will not support an indefinite number of individuals".

https://en.wikisource.org/wiki/On_the_Misdeeds_of_the_House-Sparrow_(Passer_domesticus)

Huomioiko kirjoittaja olevansa myös itse siellä?

Kirjoittamisen aikaan myös biisonit oli ajettu sukupuuton partaalle. "Koska biisonien talja oli arvokasta kauppatavaraa ja koska biisonit kilpailivat karjan kanssa laitumista, vaikeuttivat junaliikennettä ja tarjosivat ravintoa alkuperäiskansoille, jotka taistelivat uudisasukkaita vastaan, eurooppalaiset pyrkivät biisoneista kokonaan eroon. Biisoneja teurastettiin niin paljon kuin voitiin; niistä otettiin talteen vain taljat, ja ruumiit jätettiin mätänemään."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Biisoni

Minkälainen itsestäänselvä kytkin aggressiolle ylipäänsä on "vieraslaji", helppo oikeutus jurnuttaa osana yhteiskunnan mukavasti väkivaltaisia järjestelyjä, reagoida tai oireilla olennaisia ongelmia lopulta ratkaisematta? Vieraslajien ympärille voi järjestää elämänuran.

Varpuset kuitenkaan eivät ole *varsinaisesti* saalistajia, mutta reagoivat ympäristön aggressioon. Kuinka paljon varpusen aggressiosta on ihmisen aggressiota, joka tunkeutui kentille pitäen niitä ominaan ja viljeli omia kasvejaan, tai valloitti niille uusia alueita?

https://www.forbes.com/sites/grrlscientist/2018/08/21/how-house-sparrows-became-our-closest-avian-companion/

"Ihmisen luonto ei ole aina ollut ja aina oleva sotaisa -- sotaisuus alkoi yleistyä 5 000–6 000 vuotta sitten käsi kädessä maatalouden vakiintumisen, suurten heimojen, niiden vahvojen johtajien ja yhteiskuntien sosiaalisen kompleksisuuden kanssa."

https://yle.fi/uutiset/3-11961431

Luokka: »
Luotu 2021-08-13 11:26 | Muokattu 2021-08-13 11:30
http://raulihaverinen.fi/?id=467