Itsekeskeinen terveys

Heti alkuun jonkinlainen selitys sille että lähes kaikki viittaukseni ovat Yle:n sivuille. Yleisradion olen onnistunut alunperin omaksumaan ensisijaisena uutiskanavana, ja samalla selvittelen tätä "traumaa" jos sen niin haluaa sanoa. Enimmäkseen aikakauden valtakulttuurin julkikuvan maailmankatsomukseen ja moraaliin pohjauttuva kirjoittelu on turhauttavaa, mutta muita uutiskanavia en uskalla edes katsoa. Yleisradio on joka tapauksessa eräänlaisen "oikeaoppisuuden" ilmiö tässä ajassa, joten hyvä sitä on kommentoida.

***

Muutama poiminta viimeaikaisesta terveysuutisoinnista.

"Leikki-ikäisen lapsen kunto kehittyy luonnossa leikkiessä paremmin kuin missään ohjatussa liikuntaharrastuksessa."1

Minkälainen rytinä ja murhamakasiini tämän harrastelun ympärillä pyörii, varsinkin kun tämä luonnonlapsi siirtyy luonnosta asutuksen ansoitusten keskelle, näkymättömien lasien ja liikenteen vilinän keskelle. Turha liikkeen mekaniikka vangitsee ja kuormittaa tähtäämättä mihinkään muuhun kuin yksilöön itseensä. Mutta tällaista vangitsevuuden ja kuormittavuuden ilmiötähän ei ole olemassa? (kiinnittyneisyys, johdattuvuus, kerääntyvyys) Ja juuri tätä on hyvänolon värinä ja tunnelmointi - johdatusta kuolemaan.

"Onko maailman merien muoviongelma jo niin suuri, että siitä pitäisi verrata mahdollisilta vaikutuksiltaan ilmastonmuutokseen? Ehkei vielä, mutta voiko se tulevaisuudessa laajentua uhkaamaan hyvinvointiamme?"2

Onko tämä olevinaan joku huolestuneisuuden ilmaus? Pelkästään oma hyvinvointi tai terveys kapeasti ymmärrettynä merkitsevät. Viitsiikö tähän edes listata mitä häiriötä ja helvettejä tästä luonnossa syntyy... Koko ilmastokeskustelu on väärää hurskastelua: ihmisten intressi ei ole siinä. Ihmiset haluavat tehdä jotain muuta, ja joutuvat toimimaan tämän vuoksi, ja sen arvo on moraalisessa teeskentelyssä, juhlapuheissa. Siksi hakataan mieluummin metsää, ja paljon.

"Niin kauan kuin moni terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluva lähestyy (tietoisesti tai tiedostamattaan) lihavuutta moraalikysymyksenä, henkilökohtaisena ja itse aiheutettuna ongelmana, luonnevikana, ja oletettuna merkkinä huonoista elämäntapavalinnoista, lihavuudesta keskustelu tulee olemaan räjähdysherkkä alue."3

Tässä moraaliasia ei ongelma, vaan se että tarjotaan huonoa, itsekästä moraalia. Kansanterveyden kustannuslaskentamoraali ei kovin kauas itsekkyydestä kanna.

Koko terveys ja hyvinvointi on täysin narsistinen ilmiö.. Ja se kaikkein viheliäisin hevon vittu: koiran positiiviset terveysvaikutukset.

***

Kierkegaardille yleinen yhteiskunnallinen etiikka ei nosta yksilöä esteettisyydestään4. Tämä on hyvin nähtävissä.

--

1 Kaupunkiluonnon rikkaus yllätti palkitun luontodokumentaristin.

2 Kumpi on lopulta kohtalokkaampi, ilmastonmuutos vai ympäristön muovisaaste?.

3 Lihavuusutkija Hannele Harjunen: lihavuuskeskustelu terveydenhuollossa tökkää kun painoon suhtaudutaan moraaliasiana.

4 Tämän hän ilmaisee sanomalla että kristinuskon edessä eettinen yksilö palautuu esteettisyyteensä (PEJ, epätarkka lainaus + saattaa olla muualtakin) - siksi kysymys on joko/tai.

Luokka: »
Luotu 2017-09-21 19:50 | Muokattu 2017-09-21 21:31
http://raulihaverinen.fi/?id=149