Lajin narsismi

Yle Teema esitti to 16.7.2015 21:00 dokumentin Tuholaiset uhkaavat (Infestation) osa 1 jossa nähtiin erilaiset eläimet itsessään uhkana ihmisen ruuankasvatukselle. Kerronta muodostui lähinnä tuotantotalouden edustajien näkökulmasta, eikä millään tavalla olennaisena nähty ihmisten toimia vaikka ne saatettiin mainita: vierasperäisten eläinten istuttaminen1, tai että viljelymaat mahdollisesti vallattiin suoraan jonkin eläimen elinpiiristä.

Suoranainen vale esitettiin ajassa min. 18:30-18:45 kun mainittiin Ison-Britannian 2001 suu- ja sorkkatautiepidemiasta, että "kaikki sai alkunsa siasta". Kokonaan mainitsematta jäi että alkusyy ei suinkaan ollut sika, vaan sioille annettu rehu2. (Varmistukseksi vielä että rehu annettiin sioille ihmisten toimesta.)

Ohjelma ei ulkomaalaisperäisenä (Kanada, 2013) ilmeisesti ollut millään tavalla Ylen tuottama, mutta se sopi Ylen linjaan. Hiukan sivuavasti: muutama vuosi sitten joku Ylen johtajistoon kuuluva henkilö mainitsi "Ylen tehtävän olevan näyttää Suomi suomalaisille sellaisena kuin he haluavat sen nähdä"3. Todennäköisesti hän tarkoitti tiettyä asiakaslähtöisyyttä, eli Yle huomioi "kansan" tarpeet ja toiveet valinnoissaan, ja että aikakauden odotukset vaikuttavat kerrontaan ja tyylillisiin ratkaisuihin, siten että kokonaisuudesta tulisi jollain tavalla "rakentava", siten että se tukee aikakauden "henkisyyttä", mikä se sitten onkin. Mutta eikö kirjaimellinen lause ole aika itsepetoksellinen, ja sellaiseksi se myös jää.

Edellämainittua eläin- ja muutakin uutisointia vaivaa ihmiskeskeisyys, valehtelu, lajin narsismi. Tämä ei tietysti koske vain Yleisradiota vaan on leimallista tälle "median" aikakaudelle. Tämäkin aikakausi "tieteineen" on yhtä paljon käsitystensä vanki kuin aiemmat.

Koko ihmisten suhde eläimiin, ja eläimen aiheuttamat ongelmat ihmisille, on laajempi kysymys, ja siinä esiintyvät ongelmat vuorovaikutteisia (käytän välittyneisyyden termieni sijaan tätä arkikielen ilmausta). Ohjelmassa esitetty suppea näkemys esiintyi myös lauseena "nämä pikkunisäkkäät [hiiret] uhkaavat maapallon ravinnontuotantoa" (8:45-8:50) sekä "hiiret, rotat ja myyrät muodostavat vakavan maailmanlaajuisen uhkan ravinnontuotannolle ja terveydelle" (14:19-14:25), jossa eläimet ovat jotain vierasta ja ulkopuolista, kun taas maapallo identifioituu ihmiseen.

--

1 Täydennys: sarjan 2 ja 3 osa näyttävät tuovan voimakkaammin esiin ihmisen omaa roolia ongelmien synnyssä, mutta tekstini pääteemaa ihmisvääristymästä se ei muuta. Tämä ei liity mitenkään erityisesti Yleisradioon, vaan löytyy ihmisten arkipäivän toiminnasta.

2 "The epidemic was probably caused by pigs which had been fed infected garbage that had not been properly heat-sterilized. Further, the garbage is believed to have contained remains of infected meat had been illegally imported to Britain" (Wikipedia, ks. myös Origin of the UK Foot and Mouth Disease epidemic in 2001 tai arkistoituna).

3 Lainaus ulkomuistista. Valitettavasti en muista nimeä, tarkkaa ajankohtaa, enkä ohjelmaa jossa hän oli haastateltavana.

Luokka: »
Luotu 2015-07-17 11:53 | Muokattu 2015-07-31 13:39
http://raulihaverinen.fi/?id=93