Kaupunkiympäristö #2

Olen viime aikoina lähettänyt Helsingin kaupungille useita palautteita puistoalueisiin liittyen. Nämä palautteet ovat oikeastaan kaikki suunnattu yhteen asiaan: olen ehdottanut kaupunki- ja puistoalueiden suunnittelua tavalla joka huomioi lintujen elinolosuhteet. Suunnittelumalli ei ole tarkoitettu vain lintujen hyvinvointia ajatellen, vaan myös toisenlaista ihmisyyttä kannattavaksi. Vaikka en itse esimerkiksi kannata mitään erityisiä toimenpiteitä valkoposkihanhiin liittyen, tällä suunnitelumallilla tätäkin asiaa voi hoitaa mielekkäässä viitekehyksessä.

En kuitenkaan halua tarjota tätä laskelmoivana hyötyajatteluna, vaan erilaista merkityksellisyyden kokemista mahdollistavana. Tällä hetkellä ympäristön suunnittelu ja hoito on joka tapauksessa suunniteltu sitä hyötykäyttävää ihmisyyttä silmällä pitäen, ei sellaista joka yrittää elää sen kanssa vuorovaikutuksessa.

Esimerkiksi koirien irtipidolla ja dominoivalla läsnäololla on sellainen salakavala vaikutus, että se alkaa ohjata ajattelua, eikä tämä toinen huolehtiva näkökulma välttämättä pääse esiin: tilalle tulee jokin kyynisyyden, laskelmoivuuden, välinpitämättömyyden ja omahyväisyyden vaikeasti määriteltävä sävy, johon jatkuva pakollinen osallistuminen on erittäin ikävä kokemus.

***

Eräs yksityiskohtaiseksi kehitetty konkreettinen suunnittelusysteemi on Animal-Aided Design:

***

Yksi palautteista oli julkaistu nimellä Valkoposkihanhista ja laululinnuista, joka oli jatkoa aiemmalle palautteelle, ja vastauksessa viitattujen pensaiden ja niittyjen ei välttämättä tarvitse auttaa pesinnöissä, vaan ne tarjoavat itse elinympäristön ja suojan, vaikka linnut pesisivätkin koloissa (myös menestyviä pensaspesijiä on, kuten mustarastas). Ne tarjoavat myös elinympäristön hyönteisille, mikä auttaa vastauksessa mainittuun ruoan yksipuolisuuteen.

Luokka: »
Luotu 2018-04-07 21:56 | Muokattu 2018-04-15 16:28
http://raulihaverinen.fi/?id=211