s.s. mayday

kiertävä katastrofi
- turvallisuus ensin, mutta kenen?

***

haukkatotuus ja pöllöviisaus. eikä tämän kanssa kannata muusta puhuakaan. koirapainostus. mikään muu ei saa aikaa näyttäytyä. siitä tulee liian sekava ja saalistava.

***

ihminen on loiseläin... nahkaliimaantuja. paimentolaisuus on kadonneen lihapalan etsintää.

***

ihminen kuitenkin haluaa rapsutella omia loisiaan. mutta loissuhde vai vuorovaikutussuhde? kumpikin kuluttaa energiaa, tai varaa huomiokenttää.

scifi on täynnä banaaleja loissuhteita ja toisaalta abstraktia esineellistä telepatiaa. mielekkään vuorovaikutuksen osallistujat ja sen tapa eivät löydy.

***

varikset, anderssonit.

vastaavasti dystopioissa kapina on päällimmäisenä. nähdään ajatusrikos ja kapina sitä vastaan.

"I hate purity.
I hate goodness.
I don’t want virtue to exist anywhere.
I want everyone corrupt."

ajatuksen etiikka unohtuu. ajatus on vaarallinen: se ajattaa, sumputtaa, vaarantaa. ajatusrikoksesta on tehty dogmi, eikä sen käyttöönoton syy enää näy. ihminen ei ohjailtuna näe ajattelunsa kiinnittyneisyyttä, sen vaikutuksia.

"Thought crime does not entail death.
Thought crime is death."

tämän takia yksilöllä on ensisijainen oikeus toistaa toisten tekemät virheet. yhteiskunnalliselta kannalta tämä on hänen vapautensa. mutta kuinka helpolla se hänelle annetaan.

***

mikä sitten on petoksen merkitys kun yksilö ei voi kestää jos sitä painostetaan. "Do it to Julia." itsesuojelu, täydellinen altruismi alistumisena vai kristinuskon "oikea itserakkaus" eli hän sanoo niin saadakseen vainon itseltään, mutta tästä ei seuraa että se siirtyy. vainon (tai simputtumisen) logiikka ei ole niin naiivi. mutta jotain hän itseltään siirtää, eikä hän voi tehdä sitä laskelmoimalla (tämä on hänen pelkonsa eikä se siirry samanlaisena tms.) vaikka sen voi niin analysoida. tämä on yhteisöllisyyttä, joka tekee riippuvaksi toisista, pakottaa pelaamaan yhteiskunnan pelejä, sellaisia joita muutkin voivat pelata.

eikä ihminen pääse kovin pitkälle kääntelemällä tätä kysymystä karjatalousanimaationa. ei ole saatavilla oikeaa vastausta, vain keskiarvosovinnaisuus, tai eksyä luonnon kaaokseen, ja palata sieltäkin sovinnaisuudella.

Luokka:
Luotu 2018-03-03 11:39 | Muokattu 2018-03-07 11:02
http://raulihaverinen.fi/?id=187