Näkökulmia valkoposkihanhiin liittyen

(Lähetetty Helsingin kaupungille 21.2.2018)

Pieni kontribuutio keskusteluun valkoposkihanhista.

Ensinnäkin, jos valkoposkihanhet ovat saapuneet näihin maisemiin, niille on ympäristössä joku tilaus, eikä kyse ole vain saatavilla olevasta ruoasta: ihmisyhteisössä on jokin tyhjiö jota ne ovat täyttämässä.

Toiseksi, valkoposkihanhet ovat rauhallisia eläimiä, ja ihmisten tulisi muokata ympäristöään soveliaaksi luonnonvaraisille eläimille siinä määrin kuin kanssakäyminen niiden kanssa on mielekästä, mitä rauhallisuuden pitäisi olla koira-aggression sijaan. Hanhien tapauksessa, jos ne esimerkiksi uhkaavat pesintäaikana ohikulkijoita, se johtuu luonnossa aina siitä että kulkija ei piittaa mihin on menossa. Kyse ei ole vain poikasten läheisyydestä, vaan tavasta jolla kulkija liikkuu. Luonnossa kukaan ei liiku yksin, vaan aina seurattuna. Hanhi ei välttämättä koe liikkujaa sinänsä uhkana, vaan sitä mitä hän kuljettaa mukanaan, ja tässä ihmisillä on oppimista tehotaloutensa keskellä. Kakka-asia taas on enimmäkseen hysteriaa, ja ihmisten suurimmat uhat muhivat heidän omassa karjataloudessaan.

Jos hanhien läsnäoloa halutaan kontrolloida, tätä voisi tehdä positiivisesti siten että puistoympäristöä muokataan monipuolisemmaksi: enemmän pensaita pensaslinnuille, pidempää niittyä perhosille, jne. Ylenpalttinen nurmikollalöhöilyn suosiminen ihmisillekin voisi olla jossain kontrollissa - minusta sitä on liikaa, enkä itse viihdy Helsingin kesäilmeessä lainkaan. Myös hanhille voisi olla omia keinotekoisia luotoratkaisuja, kuten pari kesää sitten kun tervasaaren edustalla oli puoliksi uponnut irrallaan ollut laiturinpätkä: eli niille voi myös antaa omaa aluetta.

Lopuksi: älkää kannustako aggressiota, kuten koirien läsnäolon lisäämistä. Koirat paineistavat ympäristöä vedättävät raskaalla otteella liikennettä ahtaissa tiloissa, ja tämä johtaa onnettomuuksiin niin ihmisillä kuin kaupungin eläimilläkin. Tähän liittyy myös vedättely jota itse autoista käsin harrastetaan: olen nähnyt esim. erään Staran työntekijän tekevän ylimääräisen kiristyssilmukan Hakaniemen sillan lähellä olevan hanhiparven kohdalla - mielestäni hän ei vain vaihtanut reittiä tiellä olevien hanhien kohdalla vaan päätti kiristää ilmapiiriä niiden ympärillä. Parin päivän päästä tästä kulkiessani löysin tieltä yliajetun hanhen jäänteet. Tällainen ympäristönhallinta on viheliäistä hevonpaskaa, jota ei voi kuin halveksia.

Luokka: »
Luotu 2018-02-21 17:58 | Muokattu 2018-02-23 11:10
http://raulihaverinen.fi/?id=181