Vihertämisehdotuksia kaupunkiympäristöön

Viherkatto on ehkä tavallisin yhtään tavanomaisesta puutarha/puistoajattelusta poikkeava vihertämisajatus. Tässä muutamia mieleeni tulleita ideoita jotka pyrkivät käyttämään kaupungin rajoitettua tilaa siltä osin kuin sillä ei oikeastaan ole mitään käyttöä - monista paikoista löytyy pientä ylijäämätilaa joissa vihreyttä ja muuta luonnon läsnäoloa voi lisätä.

  • puuistutuksia tienvarren pysäköintialueen tyhjiin tiloihin suojatien kohdalla (pysäköintikieltoalue 5 metriä ennen suojatietä)
  • leikatuista pensaista syntyvän risukasan voi jättää talven yli pensaslintujen talvehtimista varten, jos pensaat leikkaa jo syksyllä kuten esim. Helsingin kaupunki tekee. risukasan voi sijoittaa esimerkiksi linnunruokinnan läheisyyteen, ja poistaa lopputalvesta.
  • pudonneet oksat ja risut pinottuna aidoiksi puistoissa metallivaijerien tai -putkien sijaan (myrskyvaurioita ei tarvitse välttämättä aina kuljettaa pois vaan uudet lisätään aitaan)
  • varpusen pöntöt rakennuksissa + muille linnuille puussa (kiinteistöt poistavat pesiä tarpeettomallakin vimmalla, mutta jos ne halutaan rakenteista pois, esimerkiksi varpusten osalta pesintä voidaan mahdollistaa rakennukseen kiinnitettävällä vaakatasoon asetettavalla pöntöllä, myös köynnökset voivat joissain kohdin ratkaista tämän)

Vihertämistä tai luontoa sen sijaan eivät ole läpinäkyvät lasiseinät tai koirat. Muutenkin asia on olennaisesti kokonaisvaltaisempi ajattelun (ja olemisen) tavan muutos kuin mahtipontisuus tai illuusio- ja markkinointikikkailu.

Luokka: »
Luotu 2017-11-10 09:43 | Muokattu 2017-11-22 16:33
http://raulihaverinen.fi/?id=156