Tuomio | Sopeutuminen

Missä vaiheessa hallinnan ottanut valtakulttuuri muuttuu mitäänsanomattomaksi toiseuden kontrolliksi? Melko pian kun koirat on ruokittu ja kissat juoksevat irrallaan. Sen ideologia on lopulta aika ohut. "Vahtikoira" lehdistökin on sen elinkeinorakenteen perseennuolemista. Elinkeinot voivat ylpeillä ja ylpeilevätkin sillä että he viime kädessä maksavat tämänkin toimituksen.

Tuomio/Alistuminen | Sopeutuminen/Sovittuminen

Yksilö voi suhtautua ympäristön tuottamiin ongelmiin sopeutumalla tai sovittumalla jollain järkeilyllä jota voi käyttää myös oman narsismin venkoilutuksiin tai sitten tuomitsemalla moraalisesti.

***

Päinvastoin kuin nykyisin esitetään, terveyteen liittyvistä ongelmista syyllistäminen itse asiassa on yritys suhtautua jostain vaivasta kärsivään "inhimillisesti". Hänen ymmärtämisensä on toisessa merkityksessä hänen esineellistämistään, esimerkiksi tieteellistämistä joka johtaa laitostumiseen tai koneistumiseen.

Hallinnan vedätyksessä tämä moralisointi saa kuitenkin väärän äänen. Se ei anna mitään vaan latistaa - olkoonkin että henkilö itsekin on jo latistunut.

***

Työkyvyttömyyseläkettä saa "terveydellisestä" kyvyttömyydestä. Kuitenkin tämäkin kyvyttömyys on suhteessa valtakulttuuriin. Kun valtakulttuuri ei anna tilaa jollekin, se sairaalloistaa sen. Tilan antamattomuus voi olla niin vähäpätöistä kuin sopimattomuus sen elinkeinorakenteeseen.

Mielenterveydellisistä syistä jo nuorena työkyvyttömät ihmiset eivät oikeastaan ole koskaan löytäneet tapaa toimia pakottavassa yhteiskuntajärjestyksessä. Kysymys ei ole välttämättä vain (mielen)terveydellinen vaan se on moraalinen. Mitä (valta-)asemassa olevat ihmiset vaativat, ja millä tavalla se on pois toisilta? Mielenterveyden häiriö on pakottava pannukakku johon Toinen joutuu alistumaan ja latistumaan toisen jyrän alla.

***

Yksi halveksittava yritys paeta latistumistaan on lisätä tuotantokoneistoon yksi uusi latistava koira.

Puhe "siedätyksestä" on samaa sopeuttamista kuin puhe "vieraantumisesta" lihatalouden tuotteiden alkuperän suhteen. Samoin kuin puhe luonnosta metsästäjän tai maanomistajan luontona. Tässäkin yleisradioinnissa koiria pelkäävä ihminen voi "siedättää" itseään niihin, sen sijaan että tuomitsisi koko helvetin. Ihminen on takertuneisuudessa liian lähellä koiria kaiken aikaa, voimatta ottaa etäisyyttä kieltämällä koko hengettömyyden hengenmaiseman.

***

Vedätys on sellainen hallintaote josta ei voi päästä irti. Olemiseen uppoutuessa on aina johdettavana ja johdatettavana. Se että joutuu turvautumaan yhteiskuntaan jonka elämäntavan perustaa ei voi hyväksyä on painostava riippuvuus. Se kelpaa johonkin mutta sille ei voi antaa kuin yrityksen tehdä merkitsevämmäksi ymmärryksen ääntä jonka se haluaa painostaa pois.

Luokka: »
Luotu 2018-11-17 21:29 | Muokattu 2018-11-18 08:37
http://raulihaverinen.fi/?id=369