Jokin muu

Joissain yhteyksissä kun toimija vastustaa ympäriltä tulevaa syytöstä joilla hänen vapauttaan pyritään rajoittamaan, hän kiistää onnistuneestikin perusteet joilla häntä syytetään, ja vihjailee lopuksi että "kyse on jostain muusta", enempää tarkentamatta1.

Ehkä vihjaillaan että kyse olisi kateudesta, ja henkilö systemaattisesti torjuu vainoajiensa rintaman koska ei saa siitä muuta kosketuspintaa kuin häiritsevän hermostuttavuuden. Voi kuitenkin olla mahdollista, että olennaisesti henkilö on vastuuton, koska hän tietää että jotain hänen tekemisessään on vialla, mutta ei viitsi siihen reagoida. Mutta lähtökohtahan on ollut kilpailutilanne, jossa ei yleisesti odoteta "normaalia" suurempaa oman toiminnan rajoittamista, vaan tilanne kääntyykin että juuri sitä pidetään häiritsevänä hyökkäävyyteen asti. Eli hankala tilanne.

Yleisesti ottaen kyse on vähintäänkin painostavuudesta, mutta tätähän ei ole objektiivisesti olemassa. Painostavuus voi painostaa, mutta voi olla painostamattakin - ja vedätys voi vedättää, mutta voi olla vedättämättäkin - ja havainnointi voi havaita, mutta voi olla havaitsemattakin.

Ennen yksilön vapaudet sallittiin hierarkian huipulla, mutta muualla pyrittiin tukahduttamaan. Tällä hetkellä ne ovat joissain päin maailmaa arvossaan, ja yhteiskunta pyrkii toimimaan pikemminkin yhteisön kontrollin ylilyöntien jarruna.

Mutta onko olennainen nyt tässä? Jatketaan rallia?

Olisivatko ihmiset voineet rehellisesti mennä sanomaan että ilmapiirissäsi on jotain vialla, eikä tätä kestä enempää? Olisiko tästä voinut keskustella? Vai olivatko he kuitenkin vain niin konkreettisuuteen uppoutuneita etteivät löytäneet hekään muuta kosketuspintaa kuin jotain fraaseja julkisuudesta joita voisi soveltaa. Mutta jostainhan oli kyse, näinhän siinä sanottiin?

Jatketaan selvitystä?

Toisesta yhteydestä lainattuna, jossain yhteyksissä "sisäinen tuli" jota haluaa jakaa muille ihmisille, ei ole välttämättä niin inspiroiva tai toivottu, vaan saalistava hevon paskan ansa jonka keskelle ei halua joutua. En sinänsä kommentoi tämän sanonutta henkilöä, vaan sitä viattomuutta joka ei välttämättä tiedä mihin toisia kutsuu, ja että hänellä ei välttämättä ole vastauksia ongelmiin joita siitä saattaa nousta.

--

1 Kirjoituksen lähtökohtana on mm. uutinen Kimi Räikkönen saa pöristellä omalla motocrossradallaan Kirkkonummella – "Uskomme, että naapurit eivät enää valita" (yle.fi | 2018-05-10) eikä minulla ole muuta tietoa kyseisestä asiasta.

Luokka: »
Luotu 2018-05-12 16:38 | Muokattu 2018-06-07 11:12
http://raulihaverinen.fi/?id=259