Itsetuhoinen rationaalisuus

Kun luonnoneläin ei liiku vaikka ihmisen ymmärryksellä se olisi järkevintä, se saattaa ajatella: "sinä tosiaan toimit noin vaikka toisaalla tapahtuu noin". Eläin saattaa hiukan moralisoida.

Ihminen torjuu eläimiä lentoasemilla ennaltaehkäisevästi ja samaan aikaan soittaa linnunlauluja matkustajille.

Näin ihminen järkeistää asiat. Näitä voi "kontrolloidusti" tehdä yhtä aikaa, ja mikä hienointa, viihtyä. Ja jos ei viihdytä, linnut voi täysin absurdissa omahyväisyydessä nähdä lentoliikenteen riesana.1

Ihmisen toimintaa määrittää ristiriita, jonka hallinta jostain rajatusta näkökulmasta nähdään tarkoituksenmukaisuutena ja toimivuutena, kunnes koko ongelma lopulta paljastuu.

Toisaalla ihminen siis pyrkii hallintaodotuksessaan "kontrolloimaan" luontoa, ja myös arvioimaan luonnoneläinten järkevyyttä toimiinsa suhteutettuna:

"Varikset ovat niin viisaita, että oppivat tunnistamaan jopa meidän ... auton ja lähtevät alta pois tai eivät edes lennä lentokoneiden suuntaan, kun kuulevat moottoreiden käynnistyvän ... Nuoret lokit eivät sen sijaan heti tahdo tajuta, että pakoon kannattaa lähteä, jos henkikulta on kallis. Ja tyhmimpiä ovat kyllä töyhtöhyypät, jotka eivät millään tahdo ymmärtää omaa parastaan." yle.fi

Eläimellä ei välttämättä myöskään ole paikkaa mihin mennä. Se on ottanut paikkansa juuri siitä mihin se on päässyt, eikä sillä ole toista suuntaa. Töyhtöhyypät mm. elävät kaikkialla leikkuupuimurien alla.

Ihminen ei ole ymmärtänyt mitkä kaikki tekijät vaikuttavat eläimen päätöksentekoon - lentokoneessa saattaa olla jotain joka kuuluu sille - eikä myöskään sitä että lentoliikenne ei välttämättä lopulta muodostu edes ihmiskunnan voitoksi, minkä lentokoneen tiellä pysyttelevä eläin saattaa hyvin tietää.

Järkevyys siis kuitenkin mitataan pragmaattisesti. Raadonsyöjä tietää lukuisia tapoja organisoida olemassaolonsa jolloin se näyttää muita "järkevämmältä" (mutta kyllä variksetkin voivat ansoittua tietyissä ihmisen järjestämissä tilanteissa joukoittain - olen kuullut jonkun metsästäjän päivittelevän tätä videollaan) - tähän uskoo ainakin autokolonnan kanssa ympäri liikkuva yleisradio jolle variksen käyttäytyminen sen ympärillä saattaa syystä näyttää hyvinkin järkevältä. Järkevyyden arviointi kuitenkin vaatii tietoa siitä mitä tietoa eläimellä on, ja sitä ihminen ei rationalisoinniltaan tiedä.

Kun luonnoneläin ei liiku vaikka ihmisen ymmärryksellä se olisi järkevintä, se saattaa ajatella: sinä tosiaan toimit noin vaikka toisaalla tapahtuu noin. Totta, se kaikki voi olla itsetuhoista. (Myös kristinuskosta löytyy samankaltainen opetus.)

Ja mitä ihmisen rationaalisuus edes on, kun sen toiminnan päätarkoitus on korvata itsensä kokonaan teknologialla? Jos ihminen ei opi neuvottelemaan asemaansa maailmassa, vaan käy oikeutettua askellustaan kuolemalla, sen on korvattava itsensäkin omien elämänedellytystensä heiketessä. Tavallaan se on, rationaalista.

--

1 Ks. myös "Lentokoneen pakkolasku maksoi 70 000 linnun hengen New Yorkissa".

Luokka: »
Luotu 2019-07-19 15:20 | Muokattu 2019-07-19 18:42
http://raulihaverinen.fi/?id=417