Yksilö | Erottuvuus

Markkinointi | Erottuvuus | Persoona

Ihmisyyttä ja kykyjä arvioidaan eri perusteilla kuin millä tarjotaan mahdollisuuksia "menestyä". "Sanottiin, että minä olen hyvä minuna, mutta sillä ei erotu massasta."1

Samoin kuin työt erikoistuvat, tehotaloudessa erikoistumisen sisällä identiteettiä haetaan kulttuurisista eroista ja sosiaalisesta erottuvuudesta. Kuitenkin kaikki elementit ovat yhteistä käyttötavaraa. Niistä kilpaillaan - ja kunkin onnistumista ominaisuuksien haalinnassa arvioidaan käsitteillä kuten uskottavuus, itsevarmuus.

Luonto -> Luonne

Yksilö ei koe olevansa osa luontoa, vaan hänellä on oma kulttuurillinen luonne, jolla hän muodostaa identiteettinsä suhteessa muihin sivilisaation yksiköihin, kissoissa ja koirissa eläviin ihmisiin.

Kulttuuri -> Sivilisaatio

Tällä pyrkimyksellä yksilö juurruttaa lihansa sivilisaation lihatalouteen. Sivilisaation kulttuurisena osana hän on elementti verkostossa joka väärentää elämää itsekseen.

Kaupallisuus | Kannuste

Mitä talouteen tulee, Osmo Soininvaaran sanoin "täydentäviä tulonsiirtoja tarvitaan, koska työelämä on muuttunut epäreilummaksi. Kaikkien työpanos ei ole kaupallisesti kovin kannattavaa".2

Tämä merkitsee "vastikkeellisuutta eli velvollisuutta vastaanottaa työtä tai etenkin nuorempien kohdalla koulutusta. -- Syrjäytymisen edistämisraha, joka tarkoittaa, ettei ihmistä millään tavalla avusteta yhteiskunnan piiriin, ei ole hyvä ajatus.”

Tässä on sisäänrakennettu kulttuurinen assimilaatio. Yksilön on elettävä valtakulttuurin tunnistamien rakenteiden alla, ja osoitettava "vastavuoroisuus" tai "osallistuvuutensa" sen ehdoin. Muutoin hän "syrjäytyy", ei siis elä aktiivista elämää jota valtakulttuuri ei tunnista, eikä tunnusta.

Eräs artikkeli kertoo otsikossaan että perustulon "suurin merkitys on psykologinen"3. Muistaakseni alkuperäinen otsikko sisälsi että "en ole koskaan ollut näin onnellinen".

***

Miten raha ylipäänsä ainoa motiivi ja kannuste? Eikö rahan ympärillä pyörivä yhteiskunnallinen ajattelu ja sen ymmärtämä elämä ole aika ohutta - koneistumista? Yhteiskunta on täynnä asioita joita kukaan ei hoida. Ne eivät näennäisesti tuota mitään, mutta voivat olla hyvinkin tärkeitä, ja hoitamattomana ne ovat osa ihmiskunnan onnettomuutta, ja tuhoon (itsetuhoon ja tuholaisuuteensa) sumputtumista.

Yhteiskunta systemaattisesti kadottaa asioita merkityksellisyydestä mm. talouteen ja turvallisuuteen vedoten. Minusta tämä on veruke - tätä onnettomuutta halutaan edistää.

--

1 https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/11/06/the-voice-kids-voittaja-molly-sairastui-syomishairioon-jo-debyyttilevya

2 https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005887247.html

3 https://www.hs.fi/talous/art-2000005890438.html

Luokka: »
Luotu 2018-11-07 19:02 | Muokattu 2018-11-08 14:53
http://raulihaverinen.fi/?id=364