Havaintojen harhat

Ei ole olemassa (ihmisen) aisteja sinänsä, vaan kaikki aistit ja havainnot ovat manipuloituja. Joko ihminen antaa merkityksellisen elämänmuodon ohjata niitä kommunikaatiossa tai antautuu petojen ja parasiittien1 vietäväksi. Jokainen valinta myös ohjaa tulkitsemaan tietyt elämänmuodot tietynlaisina. Tästä syntyy myös ajatus relativismista.

Samoin ei ole olemassa aistiharhoja, ainoastaan ei tunnisteta mihin kontekstiin havainto kuuluu. Havainnot voivat olla painostettuja, siksi arki-ihmiselle tilanteeseen kuulumattomia. Ei ole olemassa tilanteeseen kuulumatonta, vaan kaikki elämänpiirit vaikuttavat toisiinsa.

Ihminen voi johdattaa itsensä harhaan, ja johdattaakin. Helpoiten se onnistuu menemällä merkitykseen (merkitsevään) sen vihollisen johdattamana. Välitön vaikutelma voi johdattaa harhaan, vaikka välittyneisyys on merkitsevä ilmiö.

--

1 Tämä taas jättä vielä tilan auki monenlaiselle natsihygienialle: mikä on loinen, mikä on symbioosi? Toisaalta en myöskään pidä symbioosista sen viitatessa biologiseen mielihyväliittoon, josta ei ole kyse. Toisaalta "kognitiivisempi" ymmärrys alkaa jo ryssiä saalistussumppua.

Luokka: »
Luotu 2016-02-08 07:22 | Muokattu 2016-02-08 11:14
http://raulihaverinen.fi/?id=116