Maailman rajat

Jos linnulla on hälytys, ihmiselläkin pitäisi olla hälytys - ja silloin kun ratkaisua ei löytynyt, epäonnistuttiin. Linnut ovat määritelleet meidän olennaisen etiikkamme lauluilla ja muilla merkeillä, ja kun myymme tämän järjestelmän oman edun tavoitteluun, olemme tekemässä jotain helvetin typerää. Monttu auki toljottaminen ei ole hälytys, vaan itsessään hälyttävää.

***

Maailman raja on kaloja saalistava isokoskelo, ja jossain määrin hyönteisiä saalistava pikkulintukin - sinne ei kannata mennä. Oikea vastine saalistamiseen ei ole hyväksyntä, vaan kärsimys, jos siihen ei ole ratkaisua. Tämä on se mitä kaikki luonto määrittelee. Kärsimys on myös luonnollinen vastine (kristinusko saattaa väittää muuta), hyväksyntä on koiran läähätystä.

***

Rajaa haetaan kaiken aikaa. Pällien komiteasta ei ole mitään hyötyä, harhalukittimineen. Kuolemanloukon synnyttämät harhat syntyvät juuri siitä että raja yritetään lukita vallalla, harhojen vallassa.

Ihmiselämän olennainen verrokki ei välttämättä ole inhimillinen, tai ihmisjumalallinen (vrt. Irigaray). Käsite inhimillinen ei silti ole turha mutta voi väärän painolastinsa vuoksi olla enimmäkseen rasite.

***

Maailman toisenlainen raja ovat väliinputoajat jotka eivät tavallisessa merkityksessä saalista, kuten kottaraiset ja pulut, jotka haluavat varastaa ja tehdä tyhjäksi hallinnan ja tehdä sillä jotain muuta, mahdollisesti naakkarinnakkaisuudessaan olennaisesti pilkkaa.1

Vastaavasti esimerkiksi räkättirastas ymmärtää saman hälytyksen, mutta ei halua antaa hallintaa ihmiselle, vaan ottaa siitä enemmän aggression hallintaan, paimentamiseen, ja on siksi verrattavissa maailman rajana isokoskeloon.

***

Jos tätä kaikesta varoittelusta huolimatta haluaisi estetisoida, sanoisin varovasti peurat, kauriit, hirvet.. mutta se olisi jo onnettomuuden kutsumista, ainakin tällä yhteiskuntajärjestelyllä, jossa kaupungit itsessään ovat ansoja. Kauniin kokemus itsessään on onnettomuuden kutsu, se takertuu. Tätä rajaa vastaa lähinnä pelko, ahdistus, tai kärsimys.

***

Erilainen elämä tulee merkitykselliseksi eri syistä. Jos jokin on välttämätöntä, se ei ole sellaista mitä tarvitsee haluta, arvostaa tai ihailla, vaan se on jotain jolle ei enää voi tehdä mitään - epäonnistumista.

--

1 Ks. myös teksti Ajattelun rajat. Olen tässä olennaisesti väärässä, mutta en voi päästää siitä irti, koska olen siinä. Erityisesti kottarainen pystyy hajottamaan seurattavuuden kaaokseen jossa joutuu seuraantumaan, ja naakka voi sen paimentolaistaa - pulun asiakaskontaktitkin taitavat olla siellä. Jotkut eläimet ovat sellaisia että niiden kanssa leikkii ajatuksissaan, mutta kun ne osuvat yhtä aikaa paikalle, syntyy suuri epäilyttävyys.

Luokka: »
Luotu 2018-04-01 11:33 | Muokattu 2018-11-11 14:21
http://raulihaverinen.fi/?id=206