Keinotekoisia luontosuhteita (luonnos)

Kun veganismia ajatellaan laajempana maailmankuvana, ongelmaksi muodostuu että se on liiaksi rajoittunut omistussuhteisiin tuotanto- ja kotieläimiin.

Käsitys että luonnon monimuotoisuus on riippuvainen lihantuotannosta laidunnuksen luomina perinnebiotooppeina vääristää tuotantoa kahdella tapaa: käytännössä 1) liioittelemalla tällä tavalla tuotetun lihan määrää kokonaisuutena, ja sillä että 2) on olemassa periaatteessa luonnonvaraisia laiduntavia eläimiä jotka tosin on ehditty tappaa tai lähes tappaa sukupuuttoon: visentti ja (Heckin) alkuhärkä jotka voisivat täyttää tämän tehtävän. Toisin sanoen nämä perinnebiotoopit eivät ole yksin ihmisen tuotantotoiminnan luomia. Jäljelle jäävät myös (ainakin) niityt joita voidaan ylläpitää muilla tavoin luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi.

Kun puhutaan nautaeläimistä, "perinnebiotoopeista" ja laidunnuksen hyödyistä monimuotoisuudelle, Euroopassa on ollut luonnonvaraisiakin nautaeläimiä, mutta niille on jostain syystä käynyt huonosti. Aivan Suomessa alkuhärkiä ei tosin elänyt, visenttejä aivan eteläisimmässä Suomessa. Lihansyönnillä ei siis ole mitään välttämätöntä yhteyttä luonnon monimuotoisuuden kanssa. Käytännössä se on tarkoittanut sukupuuttoja.

Ks. myös Maisemanhoitohanke meni Vaasassa täysin mönkään – karanneet lehmät hortoilleet pitkin pihoja ja peltoja, ja viimeiset karkulaiset joudutaan lopettamaan - käytännön kysymyksiä.

Luokka: »
Luotu 2019-10-19 23:43 | Muokattu 2019-10-21 14:56
http://raulihaverinen.fi/?id=430