Merkkejä

Media tietää toitottaa variksia, harakoita ja naakkoja "lintumaailman älykköinä".

Varikset eivät ole muita lintuja älykkäämpiä, niillä on vain enemmän (raadonsyöjän) muskelia vastata ihmisjärkeilyn hyökkäävyyteen, siten että ihminen voi järkeillä siihen jotain itselleen ymmärrettävää, jota se ei pysty muilta linnuilta hyökkäävyydeltään ymmärtämään. Ihminen valitsee mieluummiin toissijaisia ymmärtämisen kohteita, koska on omistushalullaan sabotoinut itseltään olennaisen ymmärryksen mahdollisuuden.

Linnunlaulu ei silti myöskään ole kauneutta vaan merkityksiä. Se kommunikoi sitä mitä ympäristössä on siten että se on tunnistettavampi, ja se pyrkii myös ohjaamaan sitä siten että se on ennakoitavampi. Siten että siihen mitä on jää merkki joka ei ikinä lähde ("totuus ei pala tulessakaan"). Merkityksien tulkinta kuitenkin palaa kuulijaan. Ei ole muita merkityksiä kuin ne mitä kuulija kykenee muodostamaan, olivat ne minkä arvoisia tahansa. Lintu laulamalla (kuten hetkellisesti mikä tahansa muukin eläin) voi ainoastaan osoittaa että merkityksillä on juuri se paikka mikä niillä on.

Ei siis ole kauneutta, mutta on välittyneisyyttä ja välittömyyttä, mutta ne ovat molemmat vaarallisia. Siksi ihminen mieluummin järkeilee ja vähentää maailman merkityksiä laskelmointinsa eduksi... että hän voi tehdä sitä mitä hän haluaa tehdä, eikä piittaa siitä että hän kerää itseensä loputtoman määrän merkkejä.

***

Ihmisjärkeily samoin kuin esteettinen viihtyminenkin on jatkuvaa rajanylittämistä (hyväksikäyttöä), kun jokainen linnunlaulu on varoitus jota ihminen ei tunnista eikä kunnioita. Tässä on ihmisen onnettomuus, joka ei ratkea teknologiaan luottamalla. Teknologia voi vain laskea onnettomuutta eteenpäin.

Kun ihminen liikkuu pakkomielteisyydessä, hän liikkuu pakkomielteisyydessä. Ehkä hänen on pakko liikkua tai joku muu ottaa hänen liikkeensä, mutta hän voi myöskin pakosta liikuttaa jotain muista pakkoliikkujistaan?1

--

1 Osa tekstistä kommentti ja luonnos kommentiksi kirjoitukseen ja kommentteihin kirjoituksesta "Onneksi pakkomielteeni on linnut eikä seksiseuran metsästäminen".

Luokka: »
Luotu 2019-05-03 20:03 | Muokattu 2019-05-03 20:13
http://raulihaverinen.fi/?id=405