Varpunen ja pikkuvarpunen

Pikkuvarpuset lisääntyvät (suomessa) ja varpuset vähentyvät.

Yksi asia ja ero joka tulee mieleen pikkuvarpusten ja varpusten suhteesta ihmiseen: pikkuvarpunen (engl. Tree Sparrow) elää (tai asuu) siellä suunnassa johon ihminen on menossa, varpunen (engl. House Sparrow) ikään kuin ihmisen pään päällä tai ihmisen mukana (vaikea määritellä tarkkaan).

Toisin ja kärjistetysti sanottuna: pikkuvarpunen elää "luonnostaan" siinä suunnassa johon ihminen osoittaa aggressiotaan, kun taas ihminen on tai hänen ehkä kuuluisi olla enemmän varpusen tarkkailun ja seuraamisen alla - varpunen on ollut enemmän riippuvainen ihmisten jättämästä ravinnosta ja asuinpaikoista.

Näiden ilmeisten "materiaalisten syiden" ohella ihmiset ovat alkaneet täyttää enemmän ja enemmän elämäänsä sähkölaitteilla, ja sillä voi olla jokin vaikutus siihen kuinka soveltuva seurattava tällainen teknologistuva olento on.

Mitä tulee pikkuvarpusen ja varpusen suoraan suhteeseen: vaikka ne eivät suoraan kilpaile keskenään, minusta pikkuvarpusen ilmapiiri on saalistava varpusen suhteen (koen näin mm. ruokinnoilla). Sen läsnäolo voi olla saalistavuutta varpuselle aiheuttava. Pikkuvarpusella on aina valkoinen kontrasti näkyvissä, kun taas varpunen näyttää valkoista ainoastaan kun ilmapiiri kiristyy. 

***

luonnoksia

i) Varpunen on lajin sisällä sosiaalinen ja pesii mielellään ryhmissä - ehkä ne kaipaavat myös tietynlaista muiden eläinlajien sosiaalisuutta tai läsnäoloa jota ne seurailevat. ii) Varpusille ei tarvitse olla poisjättöruokaa, vaan ihan suunniteltua hyvälaatuista ruokintaakin voisi järjestää, kesällä tietenkin pienessä määrin.

...sosiaalisuusasiassa on isompi eläinsuhdeasia kyseessä, ts. mikä lintulaji tulee "luonnostaan" lähemmäksi ketäkin. Eläinsuhteet muodostavat erilaisia kokonaisuuksia, ja läsnä on muitakin lajeja kuin mitä kulloinkin on varsinaisesti paikalla. Esim. myös tiaiset ja mustarastaat ovat talvisin hyvinkin sosiaalisia, kuten tosin monet muutkin lajit, ja kesäisin vetäytyvät hiukan syrjemmälle.

Eräällä alueella jossa pikkuvarpuset ovat määrällisesti hallitsevampia, siellä olevat varpuset pysyvät aavistuksen syrjemmällä. Siellä sattuu myös olemaan koirapuisto (enkä itse sinänsä pidä siitä ilmapiiristä), mutta siitäkin tuli mieleen käyttäisikö pikkuvarpunen jollain tavalla koiriin liittyvää ilmapiiriä uusien alueiden valloittamiseen. Mutta voi se olla joku nisäkkäisiin liittyvä yleinen ilmapiiri muutenkin. 

Luokka: »
Luotu 2018-11-30 20:48 | Muokattu 2018-12-03 20:36
http://raulihaverinen.fi/?id=373