Nämä tekevät tätä näin

Tämän ajan julkinen puhunta (tai sen kirjallinen uudelleenmuotoilu): asiantuntijaäänen käyttäjä muistuttaa, huomauttaa, korostaa, tai painottaa - tai ainakin asiantuntijapainotukset lisätään ellei henkilö itse sitä hoksannut tehdä (eikä lainatun sisällön pohjalta aina tainnut), kuulostaahan se näin painokkaammalta ja ponnekkaammalta.

Eikä kulmikkaasti kerrottua asiaa olisi voinut ilmaista vähääkään vähäeleisemmin ja joustavammin: sanoi, kertoi, lisäsi - tai jättämällä korulauseet kokonaan pois. Imelää, teeskentelevää - ajan itsepetosten kierrättämistä. Asiantuntijaretoriikan sivuvaikutuksena kaikille jää yhtä sekava pää - sanottiinko yhtään mitään.

Hieman sivuten, erästä mainostajaa mukaillakseni: ne on niitä joista voi tulla ihan mitä tahansa kun ne jättää sikseen - voi hyvin kuvitella että kaikki on hyvin. Ilmiö voi osaltaan johtua siitä ihminen on periaattessa reflektiivinen (tiedostaa nopeasti olevansa väärällä tiellä), mutta ei missään syvemmässä merkityksessä (ja aavistaessaan tekee kaikkensa välttääkseen virheellisyytensä päästämistä tietoisuuteen), eikä saa mistään muusta kiinni kuin siitä mitä hänelle on myyty.

Luokka: »
Luotu 2015-05-12 17:58 | Muokattu 2015-07-20 17:47
http://raulihaverinen.fi/?id=77