Erikoisuuksia, erityisyyksiä

Huomioita eletystä kulttuurista ja yhteiskunnasta, osa II.

Osa I Kulttuuri | Yhteiskunta.

A

16.-17.4.2019

Tuulimyllyjä vastaan taistelussa on se outous, että sitä voi tehdä.

"Natsihullu", ne huutavat.

Suomen Aateliston Puolue joutuu hakemaan itseoikeutettua valtaansa äänestysten kautta.

Hienostunut, aatelinen, ylevä! Mieluisa!

Mitä on valkoinen ylivalta? Kaikkinaista maailmanhistoriallista raiskaamista, kautta maailman?

***

Jokainen hyväksyy "jonkin verran" aggressiota kunnes huomaa että sitä käytetään hänen ylitseen, hänen omilla sanoillaan ja perusteillaan.

On pitkä matka selvittää mitä sitten tarkoitti jos ei tarkoittanut "ihan tätä". Ei se mahdotonta ole, mutta tarkoittaa että hyväksyi liian paljon "joviaalisuuttaan". Mitä sitten on korjata tämä ilman "fanaattisuuden" sulkeutunutta raivoa?

Ihmiskunnan selviämiseen liittyy saalistamisen funktionaalisuus. Yhtäältä sitä harjoittaa establisoitu valta, toisaalta sitä vasten piirittää rikollisuus ja ilkivalta. Mihin tahansa kohdistettu aggressio tuottaa jotain onnetonta josta joku voi jopa kiittää - en tosin usko että siitä on pysyvää onnea, kenellekään.

***

Raivo lokeista: on aina joku jota raivota. Kun sanon että niissä on joku ongelma, tarkoitan että ihmisen elämäntavassa on joku ongelma.

Jokin tietty voi motivoida tekemään jotain, mutta toiminnan tarkoitus ei voi koskaan olla kohdistuminen juuri tätä vastaan. Alkuperäinen motivaatio herää tästä vastustuksesta, mutta ongelman kokonaisuus on laajempi, ja on aina ollut. Osaltaan oma alkuperäinen tyytymättömyys auttoi nostamaan myös sen jonka vastustus nyt motivoi nostamaan asian esille uudelleen, eri näkökulmasta.

Koiratarhaksi kaluttu kaupunginosakallio. Mihin jatkuu tyhjyyden työ?

Venäjän ohella toinen suomalaisuutta määrittelevä asia on Rotta.

***

Ihmisen elämäntapa on läpeensä aggressiivinen, ja silti on tarvetta ojennella sen pitkäveteisyyttä.

Luonto reagoi aggressioon aggressiolla. Aggressio tiivistyy ja jonkun on tehtävä jotain. On ihmisen kysymys kuinka julmaksi se haluaa tehdä omansa.

Pelko on tietämisen ja todellisuuden kannalta aivan yhtä tärkeää kuin "itsevarmuus". Jos itsevarmuus kohtaa pelon, se haluaa teknistää sen. Toisaalta kun alkaa pelätä, mikä on olennaisin pelättävä? Ja miten sen kanssa voi ylipäänsä edetä.

***

Mistä työstä maksetaan? Sellaisesta joka tukee kulutuksen järjestelmää? Sellaisesta joka tuottaa tuhon järjestelmää jota voidaan siirtää eteenpäin teetettäväksi?

Tällainen järjestelmä huutaa eikä se oikeastaan enää tiedä miksi. Pakosta se tappaa ennakolta, varmuuden vuoksi, omaksi parhaaksi. Sen järkeilyt ovat petoeläinten järkeilytyksiä.

***

Kun sanotaan että joiltakin puuttuu yrittämisestään huolimatta tukiverkosto "menestykseen", osutaan puoliksi oikeaan. Väärin tämä menee siinä että tämä menestykseen pyrkivä järjestelmä on millään selviytymistä ja etuoikeusjärjestelmää mielekkäämmällä asialla.

Uskotaan johonkin kumuloituvaan järjestelmään joka on alunperin ollut "totuuden" ja "oikean" asialla, ja tämän pyrinnön ohessa toiset ovat syrjäytyneet. Ongelma on siinä että selviytyminen on pragmaattista ja tilannesidonnaista, ja tilanteissa joita ei osata hallita tai ratkaista, jotakin aktiivisesti syrjäytetään.

Syrjäyttäminen voidaan tehdä niinkin helposti kuin kasvattamalla jonkun päälle koira. Kas kummaa, mikään ajoitus ei osu enää oikeaan, eikä ajatus.

Voidaan aina kysyä minkä päällä ajatus ja ajoitus ennen kulki... mutta kuka tai mikä helvetti ja mistä syystä aloittaa tällaisen vuosikymmenen projektin. Epätoivo?

Kun ihmiset alunperin hyväksyivät tämän "ihmisen parhaan ystävän" seurakseen, hyväksyivätkö sen kaikki ihmiset, vai mitä heille tapahtui? He saattoivat toki ottaa vastaa hyödyn jonka he siitä saivat...

***

Yhteiskunnassa ihminen on aina sidottu asioihin joita hän ei kannata, ja pakotettu hyötymään niistä. Tämä on myös katkeruuden perusargumentti. Tällä argumentilla voi orjuuttaa.

Katkeruuden argumentaatio jättää käsittelemättä sen että se ei anna vaihtoehtoa, että se on alati valmis ottamaan tämän haltuunsa. Silloin on jo liian myöhäistä, koirat ovat jo molemmilla puolilla.

Lihansyöjän argumentaatio on petollinen siksi että se voi aina kieltää toisen elämän. Ja katso, se mitä oli, ja mitä se edusti, katosi, lakkasi olemasta.

Tästä ylimielisestä syystä ihminen ei myöskään havainnoi luontoa oikein. Ihminen voi jatkaa tekemistään koska luonto ei näytä reagoivan. Yksi syy tähän tietenkin on kauhu, joka tekee eläimen omat tarpeet tyhjiksi, ja jäljelle jää vain päämäärätön pako. Toinen syy reagoimattomuuteen on se, että eläin samaan aikaan näkee mitä muuta on tekeillä (tuomio). Tavallaan tämä on kristillistä kärsivällisyyttä.

Taktinen ja laskelmoitu asetelma olisi että kuoleman hetkellä eläin väistyy että joku toinen voi mennä. Mutta ihmisen tapauksessa tämä ei päde. Ihminen on perkele piirittämään. Päinvastoin, eläimet jäävät paikalle että nekin voi lahdata.

***

Kun ihminen marssii äänestämään hän saattaa oman edustajansa valtaan auttamisen sijaan marssittaa äänestämään myös joukon joka äänestää täysin toisenlaista valtaa. Hänen marssinsa ei silloinkaan ole täysin hyödytöntä, sillä hän on myös marssittanut vallan saaneet valtaan, ja he ovat hänestä riippuvaisia (rinnakkaisuus).

Valtapeliin kuka tahansa voi hukkua yhtä helposti. Voi laskelmoida yhtä hyvin oman voittonsa kuin tappionsa.

Notre Damen anatomia näyttää kuinka liha kiinnittyy kasvoihin (linkitetyssä kuvassa myös kyyneleet). MTV3:n uutisitoimittaja ihmetteli rakennuksen katolisia reliikkejä, pyhimysten ruumiinosia, joita nykyisenä [hyödyn optimoinnin] aikana voi olla vaikea käsittää1. Teknologinen rationalismi on ulkoistanut itsensä tästä todellisuudesta. Ne ovat kadonneet "hyvinvointiin" sekä terveydellisiin tunnuslukuihin ja tilastointiin. Tämän välittyneisyyden tietävät enää eläinten jahtaajat, lahtaajat ja voiton tai kapinan marssijat.

--

1 16.4.2019 Kymmenen uutiset.

***

Mielihyvä on kuluttamista. Mielihyvä lakkaa tuntumasta mielihyvältä. Menemällä aina eteenpäin ihminen on keksinyt että mielihyvää voi tuottaa kemiallisesti. Menemällä taaksepäin ihminen on keksinyt että hän voi myös taktikoida.

Mielihyvää, taktiikkaa, mielihyvää, taktiikkaa.

Kun kulutuskoneisto on näin tehokas ja tarkka, miten tämän keskelle voi edes tarjota mitään merkityksellistä, ilman että siitä parhaimmillaankin tulee merkityksellistä tai "merkityksellistä"?

Olemalla merkityksellisen ohi voi tunnistaa mikä sitä voi uhata, ja huomata samalla muodostuvansa itse sen uhaksi.

Joku uhkaaja saattaa saada häiriön vaikkapa näköönsä. Tiede laskee häiriön kulman ja tekee siihen korjauksen. Mitä tehdä häirityn kanssa?

"Täysipainoisesti" eläjä on täysi törttö.

II

1.-6.5.2019

Politiikka on reduktio yhteiskunnasta, yritys vähentää se ymmärrettäviin, ja mielellään vieläpä hallittaviin osiin. Toisinaan se että on pakko toimia jonkinlaisessa konseksuksessa erilaisen näkökulman kanssa, alkaa näyttää peliltä. Joku haluaa yksinkertaistaa yhteiskunnan uudelleen.

Esimerkiksi latinalaisissa ja arabialaisissa aakkosissa kirjainten määrä vastaa lähelle tai tarkkalleen ihmisen suussa olevien hampaiden määrää.

***

Näin ennen vapun sikajuhlana, nyt se on huoletonta.

Maailman hädän ympärille täytyy kehittää lisää hätää tuottavaa krääsää että hätä lakkaa näkymästä, ja vedättyy (hyvässä järjestyksessä) vain laskuhumalan keskellä josta sitä ei erota2.

Sen sijaan siinä voi nähdä kaikkea jännää3.

--

2 "Miksi ilmapallot kiehtovat? Sen kun tietäisi. Ilmapallo on kiva. Kaikki vaan aina tykkää niistä." yle.fi

3 "Jos vappuna päästät ilmapallon leijailemaan taivaan tuuliin, voit nähdä kuinka hämähäkki lentää." hs.fi

***

Uuden Suomalaisen Työn Sankarit!

Sikamies Messias!

Mieluisaa, Lokkipoikamies!

***

Pysyvä kesäaika vedätetään koirille.

Ikävä odotus on että ihmisiä petetään. Mutta eikö se ole jo tilanne?

Äänekkäimmät huutajat uskottelevat haltuunottokelpoisen järjestelynsä erinomaista logiikkaa. Tähän uskotteluun on sisäänrakennettu oletus että he voivat tiukan paikan tullen vähin erin kerätä itselleen puskurina ylläpitämänsä yhteisen potin.

Jotkut ihmiset eivät tee muuta kuin laskevat.

Jotkut ihmiset eivät tee muuta kuin tarkkailevat mitä liikkuu sinulle ja mitä minulle.

Aika voi olla niinkin pitkä että mikään ei erotu.

***

Putinin seuraaminen on 2000-luvun megatrendi!

Entä sitten Kiina? Ongelma "demokraattisena" erottumisessa on että se käy (jos mahdollista) entistä falskimmaksi.

Vaihtoehtoliikkeisiin liittoudutaan myös siitä syystä että poliittisen vallan kasvun takaamiseksi sieltä saatetaan luvata jotain valtajärjestelmän unohtamaa hullun virkaa.

Myös ahneudesta ja julmuudesta voi tehdä hyveen: on sinun velvollisuutesi selviytyä.

Helvetin julmuus on sitä että helvetin julmuudessa ihmiset omaksuvat helvetin säännöt ja hyökkäävät toistensa kimppuun vaatien helvetin sääntöjen hyväksyntää, omaksuntaa, ja noudattamista - ja tehokkuutta siinä.

***

∴ Kun suurimman perinteisen oikeistopuolueen johtaja nostaa sormea puheenvuoron pyytämisen merkiksi, hänen olemuksensa sanoo "ne on muuten meidän rahoja".

Kun (talous)järjestelmä toteutetaan, se tapahtuu aina joillakin ehdoilla. Järjestelmä ei huomioi kaikkea maailmassa, vaan on itseriittoinen ja pragmaattinen. On olemassa ihmisiä jotka eivät voi osallistua siihen koska heidän täytyy katsoa sitä mitä järjestelmä ei huomioi ja minkä yli se ajaa. Tämä on myös järjestelmän oman erikoistumisen vaatimuksen ominaisuus.

Anomaliakin joutuu etsimään miten se voi selvitä, vainottu.

(Talous)järjestelmä pyrkii ottamaan tästä ylijäämästä mahdollisimman paljon omakseen - ei se aivan julma ole tai siinä sen "armeliaisuus" - ja sulauttaa viihteekseen (voittonsa merkiksi, uuden valloituksen etsintäänsä) kulttuurin, "sivistyksen".

Luokka: »
Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Luotu 2019-04-16 15:02 | Muokattu 2019-05-06 11:57
http://raulihaverinen.fi/?id=402