Merkitys | Kiinnittyneisyys #2

En tiedä1 onko jotain vallitsevaa yleiskäsitystä mihin linnut pyrkivät toisten lauluja imitoimalla, mutta itse ehdottaisin vaikutelma-assosiaatioihin perustuen lintujen käyttäessä toisille lajeille tunnusomaisia lauluja sen tarkoittavan esimerkiksi suunnilleen "tiedän mitä tämä syvimmiltään etsii, ja se ei ole täällä", "joltakin on mennyt jotain ohi" jne.. tilanteesta ja sävystä riippuen.

Laulujen merkityksiähän ilmeisesti tutkitaan tällä hetkellä, mutta joskus tekisi mieli tarjota muutakin kuin "tieteellistä" ajattelua. Englanniksi tulee esimerkiksi mieleen käsitepari science - conscience.

Linnut tietävät ympäristön ja sen tapahtumat tarkempaan kuin ihminen, en kyseenalaistaisi tätä yhtään, ja niiden laulaminen ei tosiaankaan rajoitu reviirin merkitsemiseen ja vaan liittyy paljon monimutkaisempaan viestintään ja yhteistoimintaan, jopa ohjailuun. Linnut tietävät mihin joku on menossa.

Tästäkin syystä niihin on ennen liitetty enteitä, mutta kun tällainen uskomus lukitaan, luonto reagoi siihen, ja menettää olennaisen merkityksensä heti kun se lukitaan valheellisen kokeellisesti.

Luonnon reagointi perustuu myös siihen että ihmisillä on liian kapea yksilöllinen (lähtökohtaisesti nisäkkään tai petoeläimen) tarve tulkinnalleen, joku materiaalisen kiinteyden oletus. Luonnossa tällaisia omistussuhteita ei kuitenkaan ole, vaan kulloinenkin hallinta. (Joku tihulaisistaan suivaantunut karjatilallinen harmitteli että pedot eivät "ymmärrä" omistussuhteita, mutta ne saattavat jopa ymmärtää...)

Yleistäen, yksilö voi ajatella jotain merkitystä, mutta välittyy toisessa kiinnittyneisyydessä. Välitön kommunikaatio ja sen virheet perustuvat tähän "epäaitouteen".

--

1 Huomaan välillä kirjoittavani tekstejä joiden keskeisen sisällön olen jo kirjoittanut, ehkä jopa paremmin. Tässä tapauksessa sen mihin tekstissä päädyin: #1.

Luokka: »
Luotu 2018-12-18 21:31 | Muokattu 2018-12-19 20:47
http://raulihaverinen.fi/?id=379